Blog

Sastanak u prostorijama državne intervencijske postrojbe u Divuljama

Danas, 4. ožujka 2024. godine, u prostorijama državne intervencijske postrojbe u Divuljama održan je sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom g. Slavkom Tucakovićem. 
Tema sastanka bilo je trenutno stanje u hrvatskom vatrogastvu i financiranje vatrogasne djelatnosti. Naglasak je stavljen na Pravilnik o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova koji je na snazi od 28. travnja 2023. godine te pripadajućoj Uredbi koju, po Zakonu o vatrogastvu (čl. 76), treba donijeti Vlada na prijedlog glavnog vatrogasnog zapovjednika.
Razgovor je protekao u partnerskoj atmosferi gdje su sve zainteresirane strane iznijele svoja stajališta i argumente vezane za gore navedene teme i pripadajuće pravne akte. 
Zajednički zaključak prisutnih je da treba uložiti dodatni napor, kako u daljnjem usklađivanju stajališta, tako i u načinu osiguranja novčanih sredstava za gore navedene pravne akte koji bi bili u skladu s važećim zakonskim propisima, a ne bi dodatno opterećivali osnivače, odnosno lokalnu samoupravu i na takav im način uskratili njihovo ustavno pravo na samostalno raspolaganje vlastitim financijskim sredstvima.
Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika na sastanku su sudjelovali zapovjednik JVP Split g. Mario Mikas, zapovjednik JVP Trogir g. Marin Buble, glavni savjetnik i koordinator SPH za druga državna tijela g. Ante Ćaleta, koordinator SPH za vatrogastvo g. Marko Milić, povjerenik za JVP Split g. Nikica Bota, povjerenik SPH za JVP Trogir g. Ante Bašić, povjerenik za JVP Sinj g. Petar Šušnjara, povjerenik SPH za JVP Podstrana g. Luka Bakota te djelatnik JVP Mljet g. Niko Stjepović.
PODIJELI