PU BRODSKO-POSAVSKA

05.10.2021.

Funkcionalna reorganizacija Ministarstva unutarnjih poslova – prijedlozi uredbi

Dana 17.09.2021. godine od Ministarstva unutarnjih poslova smo na očitovanje zaprimili tekstove prijedloga Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, Uredbe o plaćama policijskih službenika, Uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja, Uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a te Uredbe o policijskim zvanjima.

S obzirom na količinu zaprimljenih materijala i važnost tematike, zatražili smo održavanje sastanka s predstavnicima Ministarstva, a s ciljem što kvalitetnijeg očitovanja.

Nastavno na navedeno, u utorak, 27. rujna 2021. godine, u Ravnateljstvu policije održan je sastanak između predstavnika Sindikata policije Hrvatske i predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, na kojem je raspravljano o svim relevantnim temama i primjedbama Sindikata policije Hrvatske koje smo prethodno dostavili na zaprimljene prijedloge uredbi.

Dana 30. rujna 2021. godine očitovali smo se na prijedloge predmetnih uredbi te smo naveli naše konkretne prijedloge za moguća unaprjeđenja istih i što uspješniji dovršetak postupka već duže najavljivane funkcionalne reorganizacije.

U našem očitovanju među ostalim smo istaknuli kako je sistematizacija u ovom trenutku samo prvi korak u rješavanju problema koji su se nakupili u radu policije i policijskih službenika (a osobito posljednjih godina, uz izazove migrantske krize, pandemije COVID-19 bolesti i dr.). Stoga smo naglasili kako u svim budućim aktivnostima u cilju reorganizacije, ona ne smije biti samo funkcionalna nego i socijalno-materijalna, na način da se konačno usklade i povećaju koeficijenti svim policijskim službenicima u skladu s poslom, opasnošću i odgovornošću koju isti nose.

Također, u razgovorima s predstavnicima MUP-a smo istaknuli i zatražili sljedeće:
  • povrat beneficiranog radnog staža minimalno na razinu iz 2013. godine,
  • uvođenje početnog koeficijenata policijskih službenika na najmanje 1,00, koji već zagovaramo  preko 7-8 godina i kojem smo se približili, ali ga još nismo dostigli (svjesni smo gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 bolesti, ali smatramo da je nakon toga pravo vrijeme da se navedeno ispravi),
  • primjereno povećanje ostalih koeficijenata u odnosu na taj početni koeficijent 1,00 koji bi bio osnova za utvrđivanje osnovnih materijalnih prava policijskih službenika.
Svjesni smo gospodarske situacije uzrokovane COVID-19 krizom i činjenice kako zbog iste nije bilo moguće dodatno (pored uvećanja osnovice za izračun plaća te materijalnih prava poput božićnice i regresa koja smo dogovorili za prošlu i početak ove godine) poboljšati ostala materijalna prava, a što je Predsjedništvo Sindikata policije Hrvatske postavilo kao jedan od temeljnih ciljeva u narednom razdoblju.

Slijedom navedenog, očekujemo da će naši zahtjevi, uz (nadamo se) prestanak epidemije i poboljšanje gospodarske situacije biti glavni cilj djelovanja krajem ove i početkom sljedeće godine, a sve u cilju da bi se, između ostalog, kroz jačanje materijalnih prava kroz kvalitetnu sistematizaciju konačno ispravili problemi s kojima su se naši članovi, policijski službenici i ostali djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova susretali  u posljednjih 20 godina.

Ono što definitivno podržavamo je vraćanje 2 i 4% dodatka za povećanu opasnost, a koji izmjenama uredbe 2018. godine propustom nije vraćen dijelu policijskih službenika VSS i VŠS. Navedene izmjene i povrat dodatka smo mi inicirali.

Značajni napredak nalazi se u Prijedlogu Uredbe o policijskim zvanjima, a to omogućavanje ubuduće svim policijskim službenicima u okviru bilo koje stručne spreme polaganje ispita za bilo koje zvanje, sukladno uvjetima (godine staža, ocjenjivanje i dr.). Na taj način bi se ukinulo dosadašnje ograničenje polaganja za +3 zvanja za VSS i +2 zvanja za VŠS u odnosu na radno mjesto na koje je policijski službenik raspoređen. U Prijedlogu Uredbe o policijskim zvanjima možemo istaknuti i čl. 13. kojim je propisano kako nakon ispunjavanja uvjeta za polaganje zvanja i podnošenja zahtjeva, Ministarstvo u Sjedištu, odnosno policijska uprava najkasnije u roku od 30 dana mora donijeti rješenje s određenim danom polaganja ispita za zvanje. Time bi se izbjegle sve one negativnosti koje smo imali proteklih godina, kada u jednom razdoblju nije bilo polaganja ispita za zvanje ili su ista bila odgođena, što je dovelo do velikog zastoja.

Također, prema Ministarstvu smo uputili i nekoliko konkretnih zahtjeva koji ostaju u okviru funkcionalne reorganizacije te očekujemo da će iste biti usvojene do donošenja konačnog prijedloga.

O daljnjem tijeku događaja pravovremeno ćemo vas informirati.