Sindikat Policije Hrvatske

10.04.2020.

Priopćenje - SPH poziva na očuvanje plaća u državnom i javnom sektoru i nagrade najizloženijima

Sindikat policije Hrvatske smatra kako ovog trenutka nema osnove za smanjenje plaća u državnom i javnom sektoru, a osobito policiji, civilnoj zaštiti, inspektoratu, pravosudnoj policiji, probacijskim službenicima, carinicima, djelatnicima u zdravstvu te drugima koji trenutno rade na poslovima visoke izloženosti potencijalnoj zarazi, a bez njihova rada bi država prestala funkcionirati.

Dok traju okolnosti ugroze epidemije virusa COVID-19, država i društvo trebali bi razmotriti mogućnost da se svi oni koji su izravno uključeni u suzbijanje epidemije dodatno nagrade za svoj rad i opasnost kojoj se izlažu, kao što to sada već radi većina europskih država.

Nažalost, posljednjih dana učestali su javni istupi koji za cilj imaju prinuditi državu na smanjenje plaća u državnom i javnom sektoru. Odbacujemo mogućnost da bi policijski službenici i drugi državni i javni službenici izloženi visokom riziku od zaraze te opterećeni većom količinom posla nego u normalnim okolnostima za svoj rad bili još i kažnjeni smanjenjem materijalnih prava.

Dodatno, osvrnut ćemo se i na održani sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Svi sindikati potpisnici kolektivnog ugovora udruženi su u sindikalne središnjice, ali isključivo na dobrovoljnoj osnovi te s ciljem postizanja bolje zaštite članstva. Sindikalne središnjice nisu ovlaštene za pregovore s poslodavcem o materijalnim pravima u državnim i javnim službama, te njihovo sudjelovanje u Gospodarsko-socijalnom vijeću može biti isključivo informativnog karaktera. Prava iz kolektivnog ugovora uređuju se isključivo pregovorima s reprezentativnim sindikatima potpisnicima kolektivnog ugovora.