Blog

Sastanak s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja g. Tomom Medvedom na temu povećavanja plaća profesionalnih vatrogasaca

Nastavno na dopis koji smo 6. ožujka 2024. godine uputili predsjedniku Vlade RH mr. sc. Andreju Plenkoviću i kojim smo, zbog ograničenih financijskih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, zatražili dodatnih 20 milijuna eura godišnje iz državnog proračuna za povećanje plaća profesionalnim vatrogascima kroz povećanje minimalnog standarda, na temelju razgovora kojeg smo vodili s Udrugom gradova, Hrvatskom zajednicom općina i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom na sastanku održanom 24. travnja 2024. godine, sukladno zaključcima niza sastanaka s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, naročito zadnjeg sastanka koji je održan 24. lipnja 2024. godine i na kojem su usuglašeni tekstovi pravilnika i Uredbe, održao se 26. lipnja 2024. godine sastanak s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja g. Tomom Medvedom na temu povećavanja plaća profesionalnih vatrogasaca.

Sastanku su, pored predsjednika SPH g. Dubravka Jagića, koordinatora za vatrogastvo u SPH i sindikalnog povjerenika za HVZ g. Marka Milića, povjerenika SPH za Javnu vatrogasnu postrojbu Split g. Nikice Bote, predstavnika drugih sindikata koji djeluju u vatrogastvu, prisustvovali i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice g. Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik g. Slavko Tucaković, predstavnici Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstva financija te predstavnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Dopisom od 2. svibnja 2024. godine, upućenog članstvu SPH i zainteresiranoj javnosti, najavili smo pozitivan ishod razgovora te izvijestili da se rasprava oko povećanja koeficijenata profesionalnih vatrogasaca intenzivirala i da ide u dobrom smjeru, a većina naših zahtjeva prihvaćena. Izražavamo zadovoljstvo te ovim putem pozdravljamo volju i želju Vlade RH da, uz dogovor sa svim zainteresiranim stranama, pronađe odgovarajuća rješenja na goruće probleme koji već duže vrijeme opterećuju hrvatsko vatrogastvo.

Također, pozdravljamo i sudjelovanje predstavnika Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina ovom sastanku budući da su po važećim zakonskim propisima oni odgovorni za osnivanje javnih vatrogasnih postrojbi i financiranje vatrogasne djelatnosti. Na prethodnom sastanku održanom s Udrugom gradova i Hrvatskom zajednicom općina, na kojem nisu sudjelovali ostali sindikati koji djeluju u

vatrogastvu, zaključeno je da ne postoji prostor za daljnje povećanje financijskih izdataka za vatrogastvo od strane osnivača bez izravne pomoći iz državnog proračuna. S navedenim problemom upoznali su nas gradonačelnici i načelnici s kojima smo prethodnih godina vodili pregovore oko sklapanja kolektivnih ugovora za javne vatrogasne postrojbe te smo prisutne na tom sastanku održanom 24. travnja 2024. upoznali s našim dopisom od 6. ožujka 2024. godine i o aktivnostima poduzetima da se riješi problem financiranja, ponovno naglašavajući da se problem malih plaća u javnim vatrogasnim postrojbama ne može riješiti bez intervencije iz državnog proračuna.

Iako smo od početka jasno komunicirali da sindikati prvenstveno moraju pregovarati sa svojim osnivačima, načelnicima i gradonačelnicima, uputili smo jasnu kritiku predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina zbog nepoštivanja predstavnika radnika drugih sindikata, usporavanju i blokadi pregovaračkog procesa koji su na kraju nepotrebno kulminirali velikim prosvjedom vatrogasaca.

            Svjesni da drugi sindikati nemaju kadrovski i pregovarački potencijal našeg sindikata da pregovore o radničkim pravima dovedu na razinu koja bi zadovoljila njihove članove još jednom pozivamo sve zainteresirane strane da ulože dodatni napor kako bi zajedno došli do rješenja koja će biti prihvatljiva za sve.

Ističemo kako smo uvjetno zadovoljni s usuglašenim pravilnicima i Uredbom jer smatramo da su korak u pravom smjeru.

Nakon održanog sastanka, Udruga gradova i Hrvatska zajednica općina poslali su upit svojim članicama da ih izvijeste o potrebnim dodatnim sredstvima za povećanje plaća sukladno dogovorenom. Po utvrđenju ukupno potrebnog iznosa za povećanje plaća profesionalnih vatrogasaca očekujemo od Vlade RH da navedeni trošak u cijelosti planira u povećanju sredstava za minimalni standard, kako za 2024. godinu, tako i za naredne godine.

Zahvaljujemo se našim sindikalnim povjerenicima u javnim vatrogasnim postrojbama na ogromnom doprinosu u vidu prijedloga i kritika u cilju okončanja ovog procesa na zadovoljstvo svih.

PODIJELI