Blog

Sastanak u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Dana 18. lipnja 2024. održan je sastanak između predstavnika Sindikata policije Hrvatske i predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojem je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković upoznat s problemima s kojima se susreću profesionalni vatrogasci zaposlenici Oružanih snaga Republike Hrvatske te je dogovorena daljnja suradnja s ciljem poboljšanja njihovih radnih uvjeta.

Na sastanku su sudjelovali glavni koordinator SPH za vatrogastvo Marko Milić, glavna koordinatorica SPH za MORH i OSRH Sanja Santini – Šuperba i predstavnik SPH za profesionalne vatrogasace u OSRH Jakov Batur.

U nastavku sastanka razgovaralo se i o donošenju Uredbe i 4 pravilnika te smo još jednom naglasili naš stav da bruto plaća svih profesionalnih vatrogasca mora biti usklađena s bruto plaćom profesionalnog vatrogasca državnog službenika u intervencijskim vatrogasnim postrojbama Hrvatske vatrogasne zajednice, odnosno da umnožak koeficijenta, dodatka od 25 %, dodatka za zvanje i osnovice mora biti na razini umnoška koeficijenta 1,54 s osnovicom. Nadalje, Sindikat policije Hrvatske još jednom je upozorio na ograničeni fiskalni kapacitet jedinica lokalne samouprave za takvo povećanje plaća profesionalnih vatrogasaca te smo još jednom podsjetili kako smo od Vlade RH 6. ožujka 2024. godine zatražili da se kroz povećanje minimalnog financijskog standarda za dodatnih 20 milijuna eura osiguraju dodatna sredstva za povećanje plaća profesionalnih vatrogasaca.

Zahvaljujemo se glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću na razumijevanju za potrebe vatrgasaca u OSRH.

PODIJELI