Blog

Priopćenje SPH: Skandalozna izjava predsjednika Vrhovnog suda o sudskim službenicima

Sudski službenici su državni službenici kao što su to i policajci, pravosudni policajci, carinici, saborska straža, probacijski službenici i svi drugi zaposlenici u državnim službama

U Sindikatu policije Hrvatske smatramo skandaloznom izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da sudski službenici nisu državni službenici. Stoga ovim putem tražimo predsjednika Vrhovnog suda da se ne miješa izravno u izvršnu vlast i prava službenika i namještenika, iako može naravno izraziti zabrinutost oko štrajka i funkcioniranja sudova. Jer sudski su službenici državni službenici kao što su državni službenici i policajci, pravosudni policajci, carinici, saborska straža, probacijski službenici i svi drugi zaposlenici u državnim službama. 
Prava i obaveze zaposlenika rješavaju se između poslodavca i sindikata, u ovom slučaju Vlade RH i dijela državnih službenika i namještenika. Zar predsjednik Vrhovnog suda smatra da bi se o pravima zaposlenika na sudovima trebalo razgovarati s pregovaračkim odborom Vrhovnog suda? Ako je tome tako, zašto Vrhovni sud prije, i to u više navrata, nije imao razumijevanja za prava službenika i namještenika, među njima i sudskih, kada je primjerice 2020. godine revizijom dao za pravo povrat od 6 posto povećanja osnovice plaće javnim službama, a državnim službenicima i namještenicima ne? 
U Sindikatu policije Hrvatske svjesni smo da su mnogima plaće i dalje preniske te da bez značajnijeg povećanja nećemo moći privući mlade ljude za rad u državnoj službi. Zato se plaće moraju svima podići, a ne tražiti nerealne zahtjeve za povećanjem od 70 posto za pojedina radna mjesta na sudovima. Jer što je s drugim potplaćenim službenicima i namještenicima?! 
Upravo zato je jedino rješenje reforma cjelokupnog sustava plaća u državnim i javnim službama. Sindikat policije Hrvatske u razgovorima  s Vladom RH naglasio je kako plaća manja od 1000 eura za srednju stručnu spremu nije dostatna za život. S povećanjima od 100, 80 i 60 eura neto koje je naš sindikat dogovorio s Vladom, jedan uspješan korak do tog cilja je iza nas, a u iduća dva s kojima krećemo za dva mjeseca – pregovorima za povećanje osnovice i izradom nove Uredbe, izborit ćemo se za sve državne službenika i namještenike neovisno o tijelu u kojem rade.
PODIJELI