Blog

Obavijest o pregovorima s Vladom RH

Danas, 5. lipnja 2023. godine, održan je sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, pregovaračkog odbora Vlade RH i pregovaračkih odbora reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi. 
Sastanak je održan sukladno našim prethodnim obavijestima kojima smo najavili kako su, od sklapanja Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike, u tijeku pregovori o pronalaženju što sveobuhvatnijeg rješenja kojim bi se poboljšao materijalni položaj svih državnih službenika i namještenika do donošenja novog Zakona o plaćama i navedenim zakonom predviđenog povećanja primanja.
Naime, u posljednje vrijeme pojavile su se pojedine interesne skupine koje su pokušale pitanje niskih plaća u državnoj i javnoj upravi pojednostaviti ističući pojedine ugrožene skupine, ne vodeći računa o drugim službenicima i namještenicima koji su također u sličnom, ponekad boljem, ali i često u istom ili lošijem položaju.
Kao reprezentativni sindikat, koji samim tim jer pregovara za SVE DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE, imali smo mogućnost izbora, zastupati samo pojedine skupine (koje potpuno opravdano tvrde da su potplaćene) ili pokušati naći rješenje koje bi pokušalo učini više socijalnog dobra i pomoći većem broju državnih službenika i namještenika a samim tim i njihovih obitelji.
Stoga smo, umjesto medijske rasprave, pokušali raditi i postići ono što smo malo prije naveli. Rezultat toga je današnji sastanak prema kojem će Vlada RH i reprezentativni sindikati sklopiti  Memorandum kojim će Vlada RH za 219040 službenika i namještenika, od njih oko 244000, isplatiti:
Takav dodatak postao bi stalni dodatak u plaći, počevši s plaćom za lipanj koja se isplaćuje u srpnju 2023. godine. 
Slijedom toga taj dodatak će također biti uključen u visinu plaća prema budućim platnim razredima sukladno Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama. 
Napominjemo kako će regres za 2023. godinu biti isplaćen u visini od 300,00 € kako je ugovoreno Dodatkom II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike koji smo mi potpisali. Dodatkom II. i odlukom Ustavnog suda omogućili smo visinu regresa od 300 € za sve zaposlene u državnim službama, ali naglašavamo kako sukladno dogovoru s današnjeg sastanka aktivno radimo kako bi se navedena razlika između člana/nečlana što prije ispravila, jer jedini koji su trenutno diskriminirani su članovi reprezentativnih sindikata. 
Kao što smo rekli naše dogovore, potpise i sl. uvijek će pokušati sebi pripisati oni koji uopće u njima nisu niti sudjelovali, ali jasno je tko na kraju potpisuje i ugovara prava DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA.
O daljnjem tijeku pregovora, kao i o datumu potpisivanja Memoranduma pravovremeno ćemo vas izvijestiti.
PODIJELI