Blog

Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Dana 23. svibnja 2023. godine Ustavni sud je objavio priopćenje kojim je javnost obavijestio kako je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te ukinuo članak 192. stavaka 4., 5. i 6. Zakona o radu, kojima je od 1.01.2023. godine omogućeno ugovaranje povoljnijih materijalnih prava za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.
S obzirom na navedeno, obavještavamo vas kako je Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji je potpisan 19. svibnja 2023. godine, već na snazi te navedena odluka Ustavnog suda na njega ne utječe retroaktivno tj. sam Dodatak II. je potpisan u skladu s propisima i zakonima.
Nastavno na navedeno, obavještavamo sve članove kako, najvjerojatnije u drugoj polovici lipnja,  očekujemo isplatu uvećanog iznosa regresa u visini od 300,00 eura za državne službenike i namještenike, članove sindikata koji su pregovarali o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
Također, s obzirom da Dodatak II. i dalje ostaje na snazi, ostaje i obveza Vlade Republike Hrvatske da za narednu godinu po prvi puta ugovorimo i uskrsnicu za državne službenike i namještenike.
Što se tiče same odredbe Zakona o radu, ista je ukinuta te ćemo, nakon objave odluke i izdvojenih mišljenja Ustavnog suda, u suradnji sa socijalnim partnerima tražiti da se donese nova odredba Zakona o radu koja bi bila otpornija na test ustavnosti.
O daljnjim informacijama pravovremeno ćemo vas izvještavati.
PODIJELI