Blog

Kolektivno pregovaranje o visini osnovice plaće – drugi sastanak

Danas, 30. rujna 2022. godine održan je drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi vezano uz pregovore o visini osnovice za plaće u državnoj službi.
Na današnjem sastanku Vlada Republike Hrvatske iznijela je svoju ponudu koja se sastojala od dva modela. Jedan model uključivao je isključivo povećanje osnovice, a drugi je uključivao i mogućnost ugovaranja tzv. „inflatornog“ dodatka, uz povećanje osnovice u nešto manjem iznosu nego u prvom modelu, a s obzirom na isplatu „inflatornog“ dodatka.
Predstavnici Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi u ovom trenutku nisu bili u mogućnosti prihvatiti navedenu ponudu, iz razloga što istu moraju prezentirati svojim tijelima i članstvu, a s druge strane također smatraju da ponuđeno nije dovoljno i da bi Vlada Republike Hrvatske svoju ponudu trebala „podebljati“ tj. povećati iznose koje su ponudili, da bi ih mogli lakše i na kvalitetniji način prezentirati našem članstvu, a samim time i po mogućnosti prihvatiti.
Sljedeći sastanak pregovaračkih odbora trebao bi se održati u četvrtak, 6. listopada 2022. godine.
O daljnjem tijeku pregovora pravovremeno ćemo vas izvijestiti.

Dokumenti:

PODIJELI