Blog

Sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave

Dana 10. lipnja 2022. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave održan je sastanak predstavnika Sindikata policije Hrvatske s državnim tajnikom g. Josipom Salapićem i ravnateljicom Uprave za službenički sustav gđom. Višnjom Tafrom. Tema sastanka bila je Uredba o zvanjima, znakovlju i uvjetima stjecanja zvanja službenika pravosudne policije te buduća Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova koja se odnosi na službenike pravosudne policije.
Prethodno je Sindikat policije Hrvatske, a nakon održanog prvog i jedinog sastanka radne skupine, uputio svoj nacrt prijedloga Uredbe o zvanjima, znakovlju i uvjetima stjecanja zvanja službenika pravosudne policije. Cilj je unaprijediti položaj pravosudnih policajaca u Upravi za zatvorski sustav, unapređenje i hijerarhijsko uređenje te zapovjedna odgovornost službenika pravosudne policije. Također, za cilj je neophodna dodatna motivacija rada i napredovanja kroz rad.
Na sastanku se uz predmetnu Uredbu raspravljalo i o Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova koja se odnosi na službenike pravosudne policije koju je također potrebno uskladiti te je Sindikat policije Hrvatske dao svoje prijedloge.  
Nakon opširne rasprave zajednički zaključak je da je potrebna sveobuhvatna reforma zatvorskog sustava, a koju smo kao socijalni partneri predlagali. Sadašnje stanje, ustroj kao i Zakon nisu dobri te je državni tajnik predložio da se nakon konzultacija u kabinetu ministra dogovori način reforme zatvorskog sustava, a na temeljima naših prijedloga. O tome će se obavijestiti reprezentativne sindikate te će se zajedničkim naporima doći do kvalitetnijeg Zakona, ustroja, zvanja, koeficijenata i u konačnici kvalitetnijeg rada i racionalnijeg trošenja proračunskog novca u Upravi za zatvorski sustav.
O daljnjim informacijama vezanim uz ovu tematiku pravovremeno ćemo vas obavijestiti.
PODIJELI