Blog

Priopćenje SPH – inicijativa za uvođenjem policijskih kamera i elektrošokera

Sindikat policije Hrvatske, u svjetlu nedavnog napada na policiju na odmorištu Desinec, ponovno poziva na uvođenje policijskih kamera koje bi snimale policijska postupanja. Radi se o u inozemstvu uobičajenoj opremi, a u Hrvatskoj je 2015. godine provođen pilot-projekt korištenja takvih kamera u pojedinim postajama, u sklopu projekta e-Sigurnost (e-Policija).
Vjerujemo da bi se njihovim uvođenjem lakše i brže odredila sukladnost postupanja policajaca u bilo kojoj situaciji, kao što bi se snimke mogle koristiti i u daljnjim postupanjima bez potrebe oslanjanja na dostupnost kamera s, primjerice, privatnih objekata. Pritom svim policijskim službenicima treba omogućiti edukaciju o upotrebi kamera i jasno propisati sve dužnosti vezane za uređaj i snimke, za sve vrste situacija s kakvim se policija susreće na terenu, kao i specifična ograničenja poput npr. snimanja isključivo postupanja u policijskim intervencijama, snimanja prilikom intervencija u privatnim prostorima i slično.
Također, ponovno pozivamo na uvođenje „elektro-šokera“ (tasera), čime bi se policijskim službenicima osigurao dodatni način obrane, odnosno dodatno sredstvo prisile. Sindikat policije Hrvatske vezano za to traži izmjene i dopune Zakona o policijskim ovlastima i ovlastima od 2014. godine, zbog povećanja broja situacija u kojima su se napadnuti policajci mogli lakše obraniti da su imali takav uređaj. Regulacijom korištenja „elektro-šokera“ i njihovom upotrebom moguće je smanjiti broj slučajeva s težim posljedicama za policijske službenike, počinitelje i imovinu.
Inicijative Sindikata policije Hrvatske poput ovih za cilj imaju bolju opremljenost hrvatske policije i s time veću razinu sigurnosti u društvu, stoga vjerujemo da će nadležne institucije ozbiljno razmotriti ove prijedloge i hrvatske policajce opremiti na razini kolega u razvijenim zemljama EU.

Dokumenti:

PODIJELI