Blog

Priopćenje SPH – Podrška pripadnicima granične policije

Vezano za presudu Europskog suda ljudskog prava u slučaju Madine H. te izjava pučke pravobraniteljice, udruga za ljudska prava i drugih dionika koji su slučaj komentirali, želimo izraziti podršku pripadnicima granične policije, policijskim službenicama i službenicima. Policija odgovorno štiti granicu i sve stanovnike Republike Hrvatske, usprkos teškim uvjetima i stotinama osoba koje ilegalno i bez dokumenata žele ući i/ili prijeći preko hrvatskog teritorija.

Do dovršetka iščitavanja presude i upotrebe pravnih lijekova, nedopustivo je insinuirati da policija postupa „iznad zakona“, a istovremeno opravdavati ilegalne prelaske granice, mimo graničnih prijelaza i bez nužnih dokumenata. Hrvatska policija u više je navrata dokazala kako pomaže ilegalnim migrantima i spašava ih od opasnosti u kojima se nađu pri pokušaju prelaska kroz neprohodne terene, u teškim vremenskim uvjetima.

Također, tvrdi se da je Republika Hrvatska uzimala u obzir pojedinačne slučajeve članova obitelji, na koje se odnosi presuda, a istovremeno se cijelu policiju kroz izjave za medije optužuje za nasilje i zataškavanje nasilja. To je neprihvatljivo i ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca.

Nadamo se, i radimo na tome, da će pripadnici granične policije, policijske službenice i službenici u narednom razdoblju dobiti bolju opremu, kako bi i sami bili zaštićeniji u obavljanju svog posla i kvalitetnije štitili granicu Republike Hrvatske i EU, što im je posao, kao i da će se ulagati više sredstava za zaštitu granice te da će Europska unija preuzeti veću odgovornost u sprječavanju stvaranja migrantskih valova u zemljama u kojima nastaju.

Dokumenti:

PODIJELI