Blog

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi za pregovore o sklapanju Dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Danas, 13. studenog 2020. godine, održan je drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi za pregovore o sklapanju Dodatka IV Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
Na prvom sastanku pregovaračkih odbora odbili smo neisplatu božićnice ili odgodu uvećanja osnovice, a Vlada RH se obvezala pripremiti svoje konkretne prijedloge te nas o istim izvijestiti na narednom sastanku. O svemu  navedenom smo vas izvijestili 28.10.2020. godine, dopisom Ur. br. 618/20.  
Na danas održanom sastanku Vlada RH odustala je od svih prijedloga odgode primjene ili neisplate prava ugovorenih odredbama Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike potpisanog 2. lipnja 2020. godine.
Navedeno znači kako će se ove godine isplatiti božićnica u uvećanoj visini od 1.500,00 kn te će se s 1.1.2021. osnovica uvećati za 2 puta po 2%. Ukupno povećanje osnovice od 1.01.2021. godine je 4,04% te će iznositi 6.044,51 kuna.
Kao što smo već prethodno naveli, tijekom pregovora odbili smo mogućnost odgode povećanja osnovice i mogućnost neisplate božićnice za ovu godinu jer smo pitanje isplate božićnice (i regresa koji je ljetos isplaćen u uvećanom iznosu od 1.500,00 kuna) i visine osnovice već riješili Dodatkom III Kolektivnom ugovoru.
Na kraju je naše stajalište prevladalo te je Vlada RH odustala od prijedloga odgoda ili neisplate bilo kojeg ugovorenog prava iz Dodatka III. Time su ovi pregovori zaključeni. 
Koristimo i ovu priliku još jednom zahvaliti članovima na potpori koju ste nam dali kroz izjašnjavanje  prilikom pregovora oko Dodatka III Kolektivnom ugovoru. Navedeni Dodatak se pokazao kao iznimno kvalitetan (a na što smo tada i ukazivali) te ga Vlada RH nije imala mogućnost osporavati tijekom ovih pregovora.
Također, iako to nije bila tema ovih pregovora, naglašavamo kako će  dodatak u osnovnoj plaći policijskih službenika SSS biti isplaćen s 1.1.2021. godine, uvećan za dodatnih 2%.
PODIJELI