Blog

Priopćenje – SPH zahtjeva provođenje adekvatnih mjera za zaštitu od epidemije u svim državnim službama

Sindikat policije Hrvatske poziva Vladu Republike Hrvatske i sve ministre da se u državnoj službi uvedu ujednačeni i adekvatni kriteriji za zaštitu od zaraze bolešću COVID-19, kako bi se očuvalo zdravlje i životi svih državnih službenika.
Smatramo kako je nedavno donesena Uputa o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranju uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade Republike Hrvatske nepotpuna.
Izražavamo žaljenje zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i prekid socijalnog dijaloga, uslijed kojeg je Ministarstvo uprave i pravosuđa ovu Uputu donijelo bez konzultacije sa socijalnim partnerima. Donesena Uputa donosi polovične i nedorečene mjere, koje ostavljaju previše diskrecijskog prava pojedinim čelnicima unutar državnog sustava te ne propisuje dovoljno striktne mjere.
Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave i pravosuđa da dopune uputu na način da u njoj jasno budu navedene tri ključne točke važne za sprječavanje širenja zaraze:
Aktualna Uputa je daleko blaža u propisanim mjerama i opsegu nego je to bilo u ožujku, kad je raširenost epidemije bila znatno manja nego danas, a upute o radu u državnoj službi pisale su se temeljem stručnih procjena epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, umjesto po političkom diktatu.
Napominjemo kako je u Uputi navedeno da čelnici u sustavu državne službe mogu donijeti odluku o radu od kuće, ali to do sada, vjerojatno iz političkih razloga,  gotovo nitko nije učinio. Očekujemo da Ministarstvo uprave i pravosuđa donese jasnu i obvezujuću uputu, a ne popis želja koji se može i ne mora provoditi.
Ovdje želimo pozdraviti dosadašnje djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova, koje je već provelo sve tražene mjere i pristupilo zaštiti zdravlja policijskih službenika na krajnje ozbiljan način. 
Međutim, kao reprezentativni sindikat, koji ima članove i izvan MUP-a, dužni smo skrbiti za interese svih državnih službenika. Stoga pozivamo da se u najžurnijem roku donese nova Uputa u kojoj će se na adekvatan način propisati stvarna zaštita državnih službenika i namještenika od širenja zaraze, umjesto kozmetičkih mjera. U suprotnome, spremni smo na sve oblike dopuštene industrijske akcije, do ostvarenja naših prava.
PODIJELI