Blog

Isplata dodatka u osnovnoj plaći u visini 3% svim policijskim službenicima s VSS i VŠS

S isplatom plaće za rujan, koja se isplaćuje u listopadu, temeljem naše borbe za prava policijskih službenika tijekom kolektivnih pregovora, svim policijskim službenicima s VSS i VŠS isplaćen je dodatak u osnovnoj plaći od 3%.
Podsjećamo da je Dodatkom II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike od 29. studenog 2019. godine, među ostalim, ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaće u 2020. i 2021. godini u ukupnoj visini od 6,12%, povećanje božićnice i regresa na 1.500,00 kuna, dara za dijete na 600,00 kuna te još nekih drugih materijalnih prava. 
Po izbijanju pandemije koronavirusa i uvođenju karantene, poslodavac nam je ponudio potpisivanje Dodatka III Kolektivnom ugovoru kojim se, među ostalim, trebala ukinuti isplata regresa, božićnica i jubilarnih nagrada. Taj prijedlog je Sindikat policije Hrvatske odbacio te smo nakon mukotrpnih pregovora, unatoč velikoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, potpisom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, uspjeli zadržati sva prava iz Kolektivnog ugovora i osigurati isplatu uvećanja u ugovorenim rokovima za policijske službenike.
 Također, zadržali smo trend povećanja plaća za sve državne službenike i namještenike (uključujući policijske službenike) na način da će se svima, sukladno Dodatku III Kolektivnom ugovoru, s 1.1.2021. godine osnovica plaće podići za kumulirani iznos (2+2%) koji je trebao biti realiziran tijekom 2020. godine – na 6.044,51 kunu (iznos visine osnovice koji je bio ugovoren Dodatkom II Kolektivnom ugovoru).
Poučeni dosadašnjim iskustvima, isključivo je Sindikat policije Hrvatske, jedini među svim sindikatima članovima pregovaračkog odbora državnih službi, uvjetovao popisivanje Dodatka III ugovaranjem odredbe koja bi nas u budućnosti zaštitila od jednostranih akata Vlade RH, poput donošenja Zakona o uskrati (čemu smo svjedočili zadnjih 15-ak godina), a koji se temeljio na odbijanju sindikata za postizanje bilo kojeg sporazuma. 
Na inzistiranje Sindikata policije Hrvatske, u istom Dodatku III od 5. lipnja 2020. godine naglašeno je kako je isti potpisan sukladno članku 3. stavak 1. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, čime je i u samom tekstu jasno naznačeno kako su njegovim potpisivanjem kompenzirani učinci gospodarske krize po prava državnih službenika i namještenika. 
Ono što nam predstoji jest da promatramo trenutne gospodarske okolnosti (radi pripreme za buduće pregovore) te očekujemo da će poslodavac ispuniti svoje preuzete obveze. 
PODIJELI