Blog

Sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave

Jučer, 1. rujna 2020. godine u Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je sastanak predstavnika Sindikata policije Hrvatske s ministrom pravosuđa i uprave dr. sc. Ivanom Malenicom i suradnicima.
Na navedenom sastanku istaknuli smo važnost suradnje sa socijalnim partnerima te iznijeli kritiku na način donošenja Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa i uprave tj. na nepravodobno uključivanje socijalnih partnera. Također, zatražili smo uključivanje u postupak izrade Pravilnika o unutarnjem redu te bolju koordinaciju i uključivanje reprezentativnih sindikata na razini pojedinih uprava unutar Ministarstva pravosuđa i uprave. 
Na sastanku je istaknut i problem neispravnog obračuna naknada za godišnji odmor do kojeg je došlo prilikom ustrojavanja Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave te je od strane predstavnika Ministarstva rečeno kako je navedeni problem detektiran te će navedeno ispraviti i kompenzirati.
U svezi Zakona o izvršavanju kazne zatvora rečeno je kako je prijedlog Zakona u Saboru na prvom čitanju te će se nakon saborske rasprave pogledati eventualne primjedbe, amandmani i sl. te smo zatražili da se u tom razdoblju uključe i reprezentativni sindikati. Naglasili smo važnost donošenja navedenog Zakona, osobito potrebu da se konačno uredi dio radno-pravnih pitanja, kao i otpremnina pravosudnih policajaca po uzoru na policijske službenike.
Također, kao jedan od glavnih problema istaknuli smo i nedostatak ljudi, a koji je prvenstveno osobito potenciran niskim primanjima pravosudnih policajaca te je istaknuto da se, u skladu s mogućnostima, intenzivno radi na povećanju primanja pravosudnih policajaca i ostalih zaposlenih u nekadašnjem pravosudnom sustavu.  
O svim daljnjim informacijama pravovremeno ćemo vas izvijestiti.
PODIJELI