Blog

Parafiran Dodatak III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Danas, 29. svibnja 2020. godine, održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi oko pregovora o sklapanju Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
Sindikat policije Hrvatske proveo je anketu među članovima. Iako je rok bio kratak, izjašnjavanju se odazvalo 4059 članova koji su s 92,26 % prihvatili posljednji prijedlog Dodatka III Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te je danas u popodnevnim satima isti i parafiran od strane predstavnika Vlade RH i sindikata državnih službi.
Parafiranim tekstom Dodatka III Kolektivnom ugovoru ugovoreno je kako će osnovica za izračun plaća državnih službenika i namještenika do kraja godine iznositi 5809,79 kn (na trenutnoj razini), a od   1.1.2021. godine osnovica bi iznosila 6.044,51 kn (uključivala bi povećanja 2+2% koja su bila planirana 1.6 i 1.10.). Sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora nastaviti će se primjenjivati u punom opsegu, a isplatiti će se i uvećani regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od 1.500,00 kn.
Na naše inzistiranje, u tekst Dodataka III uglavljeno je kako je isti potpisan sukladno članku 3. stavak 1. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, čime je i u samom tekstu jasno naznačeno kako su njegovim potpisivanjem kompenzirani učinci gospodarske krize po prava državnih službenika i namještenika. 
Napominjemo kako će buduća Vlada RH moći pozvati na pregovore o božićnici 2020. godine no zbog toga što je članak 3. stavak 1. Kolektivnog ugovora „konzumiran“, potpisivanjem Dodatka III neće se moći pri tome ponovno pozvati na njega, a samim time nećemo imati obvezu postizanja sporazuma pod „prijetnjom“ otkazivanja Kolektivnog ugovora. 
Također, sklapanje Dodatka III osigurava daljnju primjenu posebnog Sporazuma za policijske službenike, sa svim planiranim uvećanjima (uvećanja za SSS 1.6.2020. od 1%, 1.1.2021. od 2%, kao i uvođenje dodatka od 3% za policijske službenike VŠS i VSS od 1.9.2020.).
Zahvaljujemo  svima koji su se odazvali na naše ankete  te na taj način dali doprinos ovim pregovorima, u kojima je Vlada RH, nakon našeg odbijanja (koje ste i podržali), odustala od gotovo svih prvotnih zahtjeva, a na kraju i od CRO kartice koja nam je svima bila neprihvatljiva u ovim okolnostima.
PODIJELI