Blog

29. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.
Na današnji dan upućujemo iskrene čestitke svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske  te želimo daljnje uspješno izvršavanje ove časne dužnosti  koja je jamac stabilnosti i sigurnosti našeg društva.
Hrvatske redarstvene snage su s Hrvatskom vojskom sudjelovale u svim vojno-redarstvenim operacijama Domovinskog rata. Pripadnici postrojbi iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika bili su jezgra formiranja Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje, vojne policije na Tuškancu te mnogih specijalnih postrojba MUP-a i prvih brigada ZNG-a. Specijalna policija MUP-a je u rujnu 1990. postala prva oružana formacija Republike Hrvatske koja je pružala otpor agresoru te je imala je vrlo važnu ulogu u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Upravo se iz nje kasnije razvio ZNG i HV. U Domovinskom ratu poginulo je 759 policijskih službenika, njih više od 3600 je ranjeno, a nestalo je i zatočeno njih 29.  
Stoga ovim putem čestitamo i svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su dali svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu.
Koristimo priliku da se prisjetimo svih onih koji su položili živote za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Njihova žrtva, domoljublje i hrabrost  nikada neće biti zaboravljeni!
PODIJELI