Blog

Priopćenje – Poziv građanima na poštivanje uputa

Sindikat policije Hrvatske ovim putem poziva građane na poštivanje uputa i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a na terenu i poštivanje izravnih uputa policajaca koji su zaduženi za provođenje pojedinih odluka, osobito Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.
Proteklih dana bili smo svjedoci situacija u kojima velik broj građana dolazi na popularne lokacije za šetnju i rekreaciju u brojnim hrvatskim gradovima. U takvim situacijama građani možda formalno nisu pristigli u skupinama brojnosti do pet osoba, ali dolazi do velikih koncentracija osoba na ograničenom području, što nije u skladu s preporukama i odlukama važnima za očuvanje javnog zdravlja dok traje aktualna epidemija.
 Apeliramo na građane da se ne dovode u takve situacije, a u slučaju da policajac na terenu procjeni kako je došlo do kršenja propisa i zatraži od njih razilaženje, molimo građane da poslušaju nalog policijskog službenika. Nikakve konfrontacije i prepirke s policajcima u takvim situacijama nisu dobrodošle, tim više što se na taj način može pogodovati prenošenju zaraze, budući da je poznato kako i naizgled zdrave osobe bez simptoma mogu biti prenositelji. 
Sindikat policije Hrvatske podržava postupanje policajaca u okviru zakonskih ovlasti u ovakvim situacijama. Građani koji smatraju da im je ovakvim postupanjem policije povrijeđeno neko pravo uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji. 
PODIJELI