Blog

COVID – 19 – Upute za djelatnike

U nastavku prenosimo upute za djelatnike koje su proslijeđene tijelima državne uprave. Navedenih uputa trebaju se pridržavati svi zaposlenici. 
Širu Uputu je proslijedilo i Ravnateljstvo policije dopisom br.: 511-01-42-20-2 od 16. ožujka 2020. godine „Preporuka za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa, COVID-19, dopis Ministarstva uprave“.
Također, Ravnateljstvo policije 13. ožujka 2020. godine poslalo je uputu svim policijskim upravama u svezi mjera zaštite i samozaštite policijskih službenika broj: 511-01-42-20-1 .
Policijski službenici, ovisno o poslovima na kojima su raspoređeni, mogu imati obvezu izlaganja određenim opasnostima no isključivo, smatramo,  ako imaju osigurana adekvatna sredstva zaštite (maske, rukavice, zaštitne naočale…), sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva uprave.
Problem je za sada neujednačena praksa po različitim policijskim uprava i ustrojstvenim jedinicama, iako ih prije navedene upute OBVEZUJU.
Smatramo kako se, ukoliko sredstva zaštite ili radni uvjeti nisu osigurani, u tim slučajevima rad mora odgoditi do osiguranja uvjeta. Rizik zaraze za nezaštićene djelatnike te njezino širenje prevelik je ako nisu osigurane mjere zaštite. Stoga je potrebno osigurati uvjete rada sukladno uputi nadležnih tijela, bez kojih se rad ne bi trebao provoditi.
Sindikat policije Hrvatske u svrhu prikupljanja svih eventualno korisnih informacija o mjerama i zaštiti koje se provode u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa COVID-19 otvorio je e-mail adrese:
covid-19@sindikatpolicije.hr i korona@sindikatpolicije.hr
na koje možete poslati informacije ili pritužbe ukoliko smatrate kako se mjere ne provode primjereno u vašoj ustrojstvenoj jedinici, a kako bi od nadležnih zatražili provjeru takvih informacija i u slučaju potvrde zatražili ispravljanje propusta.
PODIJELI