Blog

Potpisan Dodatak II. Kolektivnom ugovoru, nastavljamo borbu za koeficijent 1,0

Obavještavamo vas kako je Sindikat policije Hrvatske potpisao prihvaćanje Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Spomenuti Dodatak obuhvaća povećanje materijalnih prava policajaca i drugih državnih službenika: povećanje osnovice 3 puta po 2% tijekom iduće godine, povećanje božićnice i regresa na po 1.500,00 kn, povećanje dara za dijete na 600,00 kn te povećanje otpremnina za neovlaštene službenike. Ugovoren je i iznos dnevnice i terenskog dodatka u visini 200,00 kn, što će značiti da će dosadašnji terenski dodatak u primjeni u MUP-u u iznosu 200,00 kn biti po novom porezno rasterećen. Nadalje, ugovorena je obveza daljnjeg pregovaranja o povećanju jednokratnih materijalnih prava za 2021. godinu, vodeći računa o dosad ugovorenom kretanju osnovice.
I dalje ne odustajemo od namjere za izmjenu koeficijenta na način da bi najniži koeficijent za policijske službenike sa završenom srednjom školom iznosio 1,0 naspram sadašnjih 0,8. Isto tako nećemo zaboraviti niti ostale policijske službenike (VŠS, VSS), kao ni državne službenike i namještenike. To je samo jedan od razloga zbog kojih s pozornošću pratimo daljnje pregovore sindikata javnih službi – kao što vam je vjerojatno od ranije poznato, prema našem važećem Kolektivnom ugovoru, državni službenici i namještenici automatski će ostvariti materijalna prava povoljnija od ugovorenih, ako Vlada Republike Hrvatske ista ugovori sa sindikatom javnih služba. Stoga će se sve povoljnije odredbe predstojećeg dogovora Vlade i sindikata javnih službi, čiju realizaciju očekujemo ovih dana, pozitivno odraziti na naše članstvo.
Međutim, to ne znači da u slučaju nepovoljnog ishoda pregovora sindikata javnih službi s Vladom Republike Hrvatske odustajemo od najnižeg koeficijenta 1,0 kao cilja. Njega ćemo ostvariti, ako bude moguće nastavkom dosadašnjeg pregovaračkog procesa s poslodavcem, koji traje praktički od prvog dana mandata aktualne Vlade. Takav je i načelni dogovor koji imamo s resornim ministarstvom. Ako zadovoljenje naših potreba ne bude ostvareno, primijenit ćemo sva zakonska sredstva sindikalne borbe, uključujući i ŠTRAJK. Nadamo se ipak da nećemo biti prisiljeni stupiti u štrajk u kritičnim trenucima dok su potrebe za radom našeg članstva najveće, u blagdansko vrijeme kada je pojačan broj graničnih prelazaka te potreba za osiguranjem javnih božićnih i novogodišnjih priredbi. To ovisi isključivo o spremnosti Vlade Republike Hrvatske za dogovor.
Kao i uvijek u svom dvadesetogodišnjem radu, Sindikat policije Hrvatske posvećen je dobrobiti svojih članova te poboljšanju radnih i materijalnih prava državnih službenika i namještenika. Ne bavimo se, niti ćemo se baviti politikom, špijunažom i paraobavještajnim djelovanjem, davanjem podrške osobama koje neopravdano kritiziraju rad policije te sličnim devijacijama koje nemaju veze sa sindikalnom radom.
PODIJELI