Blog

Priopćenje SPH – Ranjavanje migranta

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja djelovanje svih policijskih službenika angažiranih na zaštiti državne granice u ovom teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Republike Hrvatske. Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila.
Prošlog smo tjedna svjedočili slučaju u kojem je prilikom obavljanja poslova iz domene zaštite državne granice jedna osoba zatečena u ilegalnom boravku na hrvatskom teritoriju teško ozlijeđena. Prema svim do sada javnim i službenim informacijama, do ozljeđivanja je došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante. Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac čije je vatreno oružje slučajno opalilo postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći.
Takvo postupanje hrvatskog policajca samo je još jedan od brojnih dokaza da oni svom poslu u zaštiti granica pristupaju profesionalno i humano, ne zanemarujući prilikom provođenja hrvatskih zakona temeljna ljudska prava osoba koje ilegalno prelaze granicu Republike Hrvatske. Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje niti ne očekuje.
PODIJELI