Blog

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi – 06.11.2019.

Danas,  6. studenog 2019. godine u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je 3. sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi o sklapanju dodatka  Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
Na prethodnim sastancima obje strane su iznijele načelne stavove nakon čega je potpisan i Protokol o pregovorima. U njemu je definirano  da su predmet pregovora jednokratna materijalna prava i iznos osnovice  za izračun plaća za državne službenike i namještenike u 2020. godini, ali da se može razgovarati i o ostalim pravima.
Vlada je danas iznijela svoj službeni prijedlog da se osnovica za 2020. godinu poveća tri puta po dva posto te su predložili i dinamiku povećanja. Sindikalna strana od Vlade traži da do ponedjeljka, 11. studenog razmotri prijedlog sindikata da se uvećanje primjeni što je prije moguće.
Isto tako sindikati su Pregovaračkom odboru Vlade iznijeli zahtjeve u pogledu jednokratnih materijalnih prava te zatražili da do ponedjeljka razmotri:
Na sastanku je Pregovaračkom odboru Vlade prezentiran i problem nemogućnosti organizacije sistematskog pregleda propisanog Kolektivnim ugovorom, koji je prisutan u nekim županijama. Zatraženo je da se u cilju omogućavanja provedbe pregleda potakne razgovor među ministarstvima i ovo pitanje konačno riješi. Obzirom da istječe rok za provedbu sistematskog pregleda za starije od 50 godina, izvjesno je da problem traži hitno rješavanje kako ne bi bilo sporova.    
O daljnjem tijeku pregovora pravovremeno ćemo vas obavijestiti.
PODIJELI