Blog

Priopćenje SPH – Ulazak RH u Schengenski prostor

Sindikat policije Hrvatske čestita svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, policijskim službenicima koji štite našu granicu i svim ostalim zaslužnima za današnju odluku Europske komisije o preporuci prihvaćanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor, na ovaj povijesni dan za Republiku Hrvatsku, a osobito za hrvatsku policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova. 
Iznimno smo ponosni što je hrvatska policija dobila još jednu potvrdu da ona i njezini djelatnici ispunjavaju najviše postojeće kriterije sigurnosti i zaštite hrvatske granice. Schengenski prostor je ekskluzivan klub zemalja koje zadovoljavaju najviše svjetske standarde policijskog rada, poštivanja propisa i zakona, zaštite ljudskih prava te zaštite državne granice. Današnja odluka Europske komisije svrstava Republiku Hrvatsku u taj krug zemalja, a za Sindikat policije Hrvatske predstavlja i dokaz uspješnosti rada hrvatskih policajaca, koji pretežito čine naše članstvo. 
Hrvatski policajci uspjeli su postaviti i održati najviše standarde u svom poslu unatoč tome što nisu adekvatno plaćeni i njihove plaće zaostaju za plaćama državnih službenika i djelatnika u javnom sektoru, a o plaćama naših kolega iz zapadnih zemalja da i ne govorimo.
Vjerujemo kako će se navedena preporuka Europske komisije i provesti te da će Hrvatska uskoro postati članica Schengenskog prostora, a samim time će se naše granice s ostalim članicama europskog Schengenskog prostora „prebrisati“ te će granica Europske unije i Schengenskog prostora biti na našim državnim granicama prema kandidatima te budućim potencijalnim kandidatima za pristup Europskoj uniji. To će predstavljati veliki uspjeh za hrvatske policajce, ali i važan izazov, jer će od tog trenutka u našim rukama biti sigurnost i ostalih država članica Schengenskog sporazuma.
PODIJELI