Blog

Priopćenje SPH – Povećanje plaća policijskim službenicima

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja brigu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak za plaće javnih službenika u svom resoru, ali je ovim putem ujedno poziva da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti. Osim manjeg povećanja najnižih koeficijenata (npr. S 0,776 na 0,8)  hrvatskim policajcima, koeficijenti nisu povećavani od 2001. godine (kada je zamijenjen dotadašnji sustav platnih razreda) i ne zaslužuju biti predmetom prepucavanja u političkoj areni. Plaća se povećavala samo kroz rast osnovice kao i svim ostalim državnim i javnim službenicima i namještenicima.
Usporedimo li plaće policajaca, kao državnih službenika, s plaćama u javnim službama, uočit ćemo da su policijski službenici u daleko lošijem materijalnom položaju. Primjerice, koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8. Uz puno poštovanje i bez namjere za podcjenjivanjem zanimanja medicinske sestre, koje je kao i policijsko zanimanje temeljno za funkcioniranje hrvatskog društva, moramo naglasiti kako se policajac za bitno nižu plaću još i svakodnevno izlaže pogibelji. Usporedimo li plaće u prosvjeti s plaćama policijskih službenika jednake stručne spreme i radnog iskustva, prosvjetari su plaćeni bolje. Takve usporedbe su nezahvalne, a osobito kad se pri istima iznose činjenično netočni argumenti, poput tvrdnje da su plaće u prosvjeti niže nego u policiji.
Umjesto prepucavanja, pozivamo Vladu Republike Hrvatske na adekvatno vrednovanje rada policijskih službenika, rizika kojima se izlažu i društvene važnosti kvalitetne i motivirane policije. Hrvatska se nalazi u osjetljivom okruženju države na migrantskim rutama, koja istodobno teži ulasku u schengenski prostor.
Niske plaće i loš materijalni položaj policijskih službenika, od kojih mnogi nisu u mogućnosti niti unajmiti stan u sredinama u kojima rade, glavni su razlog zbog kojeg dolazi do odlazaka policajaca iz službe te poteškoća u popunjavanju novih naraštaja policajaca. Dok je Hrvatska bila na udaru ekonomske krize, policajci su se solidarno odrekli dijela svojih primanja, koji im je tek ove godine vraćen na razinu iz 2008. Danas, kad je stanje u gospodarstvu daleko bolje, a državni proračun u plusu, vrijeme je za usklađivanje plaća s troškovima života koji su od 2008. drastično porasli. 
Pozivamo sve predsjedničke kandidate na ustezanje od potrebe da u predizborne svrhe zlorabe težak materijalni položaj policijskih službenika ili javno licitiraju nužnošću povećanja njihovih plaća. Predsjednički kandidat Zoran Milanović u svojim izjavama na temu plaća policijskih službenika spominje policijsku državu, a zaboravlja činjenicu da policajci imaju najbolje materijalne i radne uvjete upravo u najdemokratskijim državama Europe.  
PODIJELI