Blog

Priopćenje SPH – zahtjev za žurno otvaranje pregovora

Sindikat policije Hrvatske zahtjeva žurno otvaranje pregovora o visini regresa, visini godišnje nagrade za božićne blagdane te visini dara za dijete u prigodi dana Sv. Nikole. Također, potrebno je čim prije otvoriti pregovore o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za obračun plaća u državnim službama kako bi se poboljšao osobito loš položaj i materijalni status policijskih službenika, pravosudne policije, carinika i saborske straže.
Svi smo dobro upoznati s brojnim problemima i opasnostima s kojima se zaposlenici u državnim službama u posljednje vrijeme susreću, a istodobno su značajno slabije plaćeni od svojih kolega u drugim europskim zemljama, u kojima je uobičajeno da se njihov rad vrednuje plaćama 20 do 30 posto višima nego je prosjek za istu razinu stručne spreme.
Podsjećamo da je 27. ožujka 2019. godine Sindikat policije Hrvatske zajedno s druga dva sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i članova Pregovaračkog odbora uputio inicijativu za otvaranjem pregovora o visini regresa, božićnice te dara za dijete.
Pregovori još uvijek nisu započeti niti su sindikati obaviješteni o tome kada bi mogli započeti. Ne želimo ponavljanje situacije iz prethodnih godina, kad se pregovaralo tek u drugoj polovici godine, a čime smo bili izloženi vremenskom pritisku.
Kretanje osnovice za izračun plaće za državne službenike i namještenike za 2019. godinu već je regulirano, ali pitanje koeficijenta za složenost poslova je i dalje otvoreno. Naime, Vlada se 4. lipnja 2013. godine obvezala da će otvoriti pregovore o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za obračun plaća u državnim i javnim službama kada podaci Državnog zavoda za statistiku ukažu na pozitivan rast bruto domaćeg proizvoda u tri uzastopna tromjesečja i deficit državnog proračuna bude manji od 3%.
Kako su se navedeni uvjeti stekli, a budući da povećanja materijalnih prava nije bilo više od 10 godina, zahtijevamo da se u kontekstu  trenutnih gospodarskih prilika, kao i poreznog rasterećenja tj. povišenja neoporezivog dijela za božićnice, regres i ostale nagrade i naknade radnicima, isto načelo trebalo barem u jednom dijelu primijeniti i na državne službenike i namještenike. Problem 3% kojih su se državni službenici odrekli kad je gospodarska situacija bila iznimno teška je hipoteka nekih prijašnjih vlada, ali samo poštivanjem Sporazuma potpisanog 2013. godine će se potvrditi legitimitet i pravna sigurnost u RH. Potpisani sporazumi, a osobito sporazumi koje je potpisala Vlada RH, moraju se poštivati.
PODIJELI