Blog

Reakcija Sindikata policije Hrvatske na napise o raciji u Zagrebu

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje uspoređivanje hrvatskih policajaca sa zloglasnim nacističkim SS-om, tvrdnju koju su u svojim medijskim istupima u javnosti iznijele osobe nezadovoljne policijskim postupanjem prilikom nedavne intervencije u Zagrebu. Nedopustivo je vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika koji su obavljali svoj posao u skladu sa zakonskim odredbama te ni na koji način nisu povrijedili pravilnik o postupanju, što je i potvrđeno revizijom događaja i zapisnika s intervencije.  
Upozoravamo kako burnim reakcijama i prepričavanjima spornog događaja na društvenim mrežama nedostaje vjerodostojnosti. Prema osobama koje su sprovedene u policijsku postaju primijenjene su mjere kakve se primjenjuju prema svakome tko se ogluši na naloge policijskih službenika tijekom provođenja racije te se fizički odupire policijskom postupanju. Policija se pritom ne smije obazirati na to jesu li osobe koje protupravno postupaju sinovi ili unuci neke javno poznate i društveno ugledne osobe. 
Tijekom racije nije dozvoljeno slobodno kretanje bez dopuštenja policije, pa naravno niti odlazak na WC. Tim odlaskom je moguć bijeg, odbacivanje zabranjenih predmeta (npr. narkotika) ili priprema i vađenje oružja. Također, ne mogu osobe same odlučiti kada je po njihovom mišljenju primjereno pokušati spriječiti policiju u postupanju. Takvo ponašanje je uvod u anarhiju. 
Što se tiče navoda o djevojci, slučajnoj prolaznici koja se odlučila umiješati u postupanje pred ugostiteljskim objektom, njen postupak bio je sve samo ne primjeren i miroljubiv. Djevojka je samovoljno fizički napala policijske službenike u postupanju te je stoga zakonski dopuštenim mjerama svladana i sprovedena u postaju. 
Naš komentar navedenog događaja je kako je očito došlo do nepoštivanja naloga policije od strane više osoba koje su se još i fizički suprotstavile policiji i napale policajce. Takvo ponašanje nije normalno i ne zaslužuje opravdanje ili odobravanje, već osudu. S druge strane, policija je navedeno provela bez nanošenja ozljeda, a subjektivni dojam koji su stekle osobe prema kojima se postupalo doista ne bi trebao biti predmet javne rasprave, već sudskog postupka i njihove obrane u istom.
Kao što smo puno puta ponovili, građani koji poštuju zakon ne trebaju se bojati policijskih postupanja jer ih prema njima neće niti biti, a samim time ne postoji nikakva mogućnost prekoračenja ovlasti policije.
U ovom slučaju, kao i u drugima koji se ovih dana spominju u medijima, policija je djelovala na zahtjev druge državne institucije. Dužnost je policije da osigura potporu Poreznoj upravi, sudovima i drugim državnim institucijama u slučajevima kad ovi to zatraže. Uvjereni smo da će policijski službenici, kao i u ovom slučaju, svoj posao nastaviti obavljati savjesno i u skladu sa zakonima, štiteći prava, slobode i živote svih građana. 
PODIJELI