Blog

SPH i Institut za javnu upravu održali konferenciju u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda

Zagreb, 19. listopada 2018. – Prva faza projekta Analiza uređenja položaja policijskih službenika, socijalnog dijaloga i organizacijske strukture, kojeg provode Sindikat policije Hrvatske i Institut za javnu upravu, završena je konferencijom i predstavljanjem rezultata u hotelu Antunović 19. listopada. Radnog naziva Istraživanje o pravnoj analizi uređenja položaja policijskih službenika, konferencija je ponudila zanimljive zaključke o širenju informacija o postojećem zakonodavnom i institucionalnom okviru socijalnog dijaloga.
Na samom početku konferencije okupljene kolege pozdravio je Dubravko Jagić, predsjednik SPH. O važnosti, ciljevima i benefitima govorio je Edin Sarajlić, voditelj samog projekta Analiza uređenja položaja policijskih službenika, socijalnog dijaloga i organizacijske strukture. „Cilj projekta je provesti istraživanje o pravnoj analizi uređenja položaja policijskih službenika te putem radionica promicati zaštitu dostojanstva i prava radnika i graditi bipartitni socijalni dijalog. Cilj je unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja te naglasiti važnost organizacijske strukture usmjerene na uspostavu modela za efikasnije umrežavanje organizacija socijalnih partnera.“ , rekao je Sarajlić. Partnera na projektu, Institut za javnu upravu predstavio je prof. dr. sc. Ivan Koprić, koji je i proveo istraživanje. Govorio je na temu međunarodnih, europskih i drugih temelja nacionalne regulacije pravnog statusa policijskih službenika i njihovom statusu u RH.
Uz prof. dr. sc. Koprića na konferenciji su govorili i izv. prof. dr. sc. Frane Staničić, doc. dr. sc. Teo Giljević i doc. dr. sc. Romea Manolović Toman te Dalibor Franulović, univ. spec. iur. iz Ministarstva unutarnjih poslova.
Projekt Analiza uređenja položaja policijskih službenika, socijalnog dijaloga i organizacijske strukture, u kojem uz SPH sudjeluje i Institut za javnu upravu podijeljen je na dvije cjeline. Prva faza obuhvaćala je istraživanje o pravnoj analizi uređenja položaja policijskih službenika, koje je proveo i predstavio prof. dr. sc. Koprić. Održana konferencija i završetak prve faze je ujedno i ispunjenje obveza Sindikata spram odredbi europskog natječaja.
Druga cjelina ovog projekta u okviru Europskog socijalnog fonda realizirat će se pod nazivom Provedba radionica o promicanju zaštite dostojanstva radnika i prava radnika te gradnji bipartitnog socijalnog dijaloga. Riječ je o 12 radionica za više od 100 predstavnika SPH te projektnih partnera. Cilj druge faze i realizacije je kroz aktivnosti umrežavanja sa sindikatima policije te krovnim organizacijama u EU osnažiti ljudske i tehničke kapacitete sindikata policije za sudjelovanje u socijalnom dijalogu.
PODIJELI