Blog

Kronični nedostatak policijskih službenika – Opasnost za sigurnost građana?!

U cijelosti objavljujemo priopćenje Sindikata policije Hrvatske

Poštovani,
nažalost, opće je poznato da u Republici Hrvatskoj nedostaje policijskih službenika. Jedan od eklatantnih primjera su silne gužve na graničnim prijelazima kojima su glavni razlog nova pravila ulaska u šengenski prostor ali i nedostatak policijskih službenika.
Kada ste zadnji put vidjeli policijskog službenika u odori ili da policijska ophodnja prolazi vašim kvartom ili naseljem bez obzira da li se radi o izlasku na intervenciju? Prevencija treba biti temelj za sigurnost građana, a trenutno zbog „administrativnih“ problema oko prijema novih službenika, kao i nabave novih policijskih vozila ona se ne može provoditi u potpunosti na zadovoljstvo i sigurnost svih građana.
Ministarstvo unutarnjih poslova je „obučilo“ cca. 170 novih policijskih službenika koji su već davno trebali početi raditi, no međutim ovaj put nije problem u Ministarstvu unutarnjih poslova već je problem u našoj neobičnoj, u najmanju ruku, glupoj proceduri odobrenja zapošljavanja novih državnih službenika, zbog čega je moguće da samo jedno državno tijelo ne odradi propisanu proceduru i time onemogući prijam nasušno potrebnih policijskih službenika ili bilo kojeg drugog zaposlenika u državnoj službi. Napominjemo i da je planirani broj za prijem policijskih službenika nedovoljan za normalnije funkcioniranje policije ali bi definitivno pomogao osobito u ovakvim situacijama poput problema na graničnim prijelazima.
Ovim putem pozivamo Vladu RH da pod hitno donese plan prijema u državnu službu te primi u radni odnos traženi broj policijskih službenika obzirom da u MUP-u svakim danom ima sve manje i manje policijskih službenika pošto jedni odlaze u mirovinu, a dio ih čak i daje otkaze (zbog malih plaća) i odlaze u inozemstvo u potrazi za „boljim životnim i radnim uvjetima“.
Poštovani iz Vlade RH, tko vas pri dolasku na posao dočekuje na ulazu u zgradu Vladu? Mislimo da su ti ljudi zaslužili malo više brige za njih ali i sve njihove kolege jer oni brinu o Vašoj sigurnosti ali, što je najvažnije, i sigurnosti svih naših građana.
Država se ne smije ponašati poput noja, duboko zabijajući glavu u pijesak i ne razmišljajući što se događa u njezinom okruženju, dakle terorizam, ilegalni imigranti itd., ne stavljajući kao prioritet brigu o sigurnosti života i imovine svojih tj. naših građana koja se jedino može osigurati kroz dovoljan broj dobro educiranih i opremljenih policajaca. Ne bi željeli da se kod nas nešto prvo dogodi da bi odgovorni shvatili da su policajci jedan od stupova države i koji su uvijek vjerni bez obzira što im država često nije majka nego maćeha.
I na kraju, koga se prvo zove kada nastane problem? POLICIJU.
Dragi građani, zahvaljujemo na razumijevanju i nemojte misliti da širimo histeriju nesigurnosti nego jednostavno prezentiramo prave činjenice.
S poštovanjem,
 
Predsjednik   SPH
Dubravko Jagić

Dokumenti:

PODIJELI