Blog

Priopćenje SPH – nabava službenih vozila za potrebe MUP-a

U cijelosti dostavljamo pripćenje SPH prema medijima

Povodom medijskih natpisa u kojima se Vlada RH proziva zbog nabave  novih automobila navodimo sljedeće:
„Pojavili su se medijski natpisi u kojima se Vlada proziva da će „strusiti“ (uz korištenje i nekih drugih neprimjerenih izraza) 59,5 milijuna kuna za nabavu 603 automobila za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova. Navedeno smatramo neprimjerenim, senzacionalističkim naslovima bez prethodne provjere ili upoznavanja sa stvarnim činjeničnim stanjem, a to je sljedeće:
MUP-ov operativni leasing za 478 vozila istekao je u veljači mjesecu prošle godine,
temeljem navedenog pokrenut je postupak javne nabave još pretprošle godine kako bi se na vrijeme nabavila nova vozila, međutim dva izborna procesa koja smo imali u kratkom vremenu, postupak je odužen te se tek sada može dovršiti
u ožujku 2017. godine ističe leasing za još 726 službenih vozila s policijskim obilježjima koje žurno treba nabaviti, 
bez žurne nabave i donošenja ovakvih odluka na Vladi moglo se dogoditi da policija ostane praktički bez vozila na korištenju, čime bi se ugrozila  sigurnost građana i imovine, kao općenito ugroza nacionalne sigurnost. 
Obzirom na navedeno, smatramo da ovakvi neprimjereni, senzacionalistički naslovi definitivno nisu konstruktivni osobito jer se u ovom slučaju radi isključivo o strogo namjenskoj nabavi vozila za potrebe aktivnog, redovnog sastava policije, a ne za neka vozila gdje bi se vozili političari, dužnosnici ili slično. Dakle, radi se o vozilima nužnim za redovno obavljanje policijskih poslova. U pogledu nabave ostalih vozila nemamo komentara a li vidljivo je da se također, u pravilu, radi o „radnim“ vozilima. 
Mi smo, kao sindikat, poduzeli niz aktivnosti kako bi se navedena nabava požurila u cilju što bržeg zanavljanja navedenih vozila te pozdravljamo što bržu njihovu nabavu. 
Jedna hvale vrijedna aktivnost za osiguranje vozila koja će poslužiti za potrebe spašavanja života ljudi i njihove imovine, te zaštitu građana Republike Hrvatske, pokušava se prikazati na iskrivljeni i negativan način.
Možda bi policajci, o vlastitom trošku, mogli nabaviti romobile, pa njih koristiti kao prijevozno sredstvo za spašavanje života i „lovljenje“ kriminalaca.”

Dokumenti:

PODIJELI