Blog

Priopćenje SPH – Otpremnine policijskih službenika

U cijelosti dostavljamo priopćenje koje smo uputili prema medijima

Sindikat policije Hrvatske oštro protestira zbog prijedloga Vlade Republike Hrvatske da se primjena članka 21. Zakona o policiji kojim se reguliraju prava na ostvarivanje otpremnine prilikom odlaska u mirovinu prolongira za još dvije godine, odnosno do 1.1.2019. godine.
Smatramo da je, obzirom na već više od dvije godine pozitivnog ekonomskog oporavka, a što pokazuju i službeni podaci, došlo vrijeme da se navedena odredba Zakona o policiji počne i primjenjivati. Naglašavamo da se u većini slučajeva radi o hrvatskim braniteljima, te smo stoga uputili dopis prema Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu hrvatskih branitelja da se pokrene socijalni dijalog oko ovog izuzetno bitnog pitanja.
U pogledu bojazni da će otprilike svih 7000 policijskih službenika koji ostvaruju pravo na mirovinu istodobno podnijeti zahtjev za mirovinom, ukazujemo da smo u našem prijedlogu naveli da se uvedu prijelazni mehanizmi u vezi primjene navedene odredbe.
Na kraju želimo napomenuti da, ako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova  doista misle da je ta otpremnina jedino što policijske službenike zadržava na radu u Ministarstvu unutarnjih poslova, te da će godinama čekati dok se navedena odredba ne počne primjenjivati, pa tek onda podnijeti zahtjev za mirovinom, mislimo da se varaju i da to na neki način predstavlja podcjenjivanje policijskih službenika. Policijski službenici policijski posao rade unatoč tome što ostvaruju uvjete za mirovinom zato što ga vole, a ne zbog otpremnine.
U vezi navedenog pitanja upoznati ćemo sve klubove zastupnika u Hrvatskom saboru, te apelirati na njihovu solidarnost s braniteljskom populacijom unutar MUP-a.
 
 

Dokumenti:

PODIJELI