Blog

25. godišnjica formiranja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

Povodom 25. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske, Ministarstvo obrane RH predstavilo je film o razvojnom putu OSRH od početka ustrojavanja i Domovinskog rata do danas:

“Prije 25. godina 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Od tada se svake godine 28.-og  svibnja obilježava Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske.

Zbor narodne garde (ZNG) bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.”

Više o 25. obljetnici OSRH-a možete pročitati ovdje.

Hvala svima koji su branili i obranili Lijepu našu u Domovinskom ratu! Posebno hvala svima onima koji su položili svoje živote, svim znanim i neznanim suborcima – neka im je vječna slava i hvala, da ih nikada ne zaboravimo i da se nikada više ne ponovi!

Sindikat policije Hrvatske

Izvor citata i filma: morh.hr


PODIJELI