Blog

Zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Uredbe o izmjenama Uredbe o plaćama policijskih službenika i Pravilnika o izmjenama Pravilnika o unutarnjem redu MUP-a

ČLANOVIMA SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE

POVJERENICIMA SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE

Poštovani,

ovim putem se želimo kratko osvrnuti na našu sindikalnu akciju potpisivanja Zahtjeva za ocjenom suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o plaćama policijskih službenika i Pravilnika o izmjenama Pravilnika o unutarnjem redu MUP-a. Naime, navedena akcija je dobro prihvaćena i nastavlja se dalje na način i u roku koji smo predvidjeli.

Ono što je potrebno naglasiti, obzirom da je naša akcija naišla na komentar od strane NSD MUP-a, jest  da smatramo nekorektnim da se komentiraju naše sindikalne akcije. Ako NSD MUP-a smatra da neka akcija neće uroditi plodom ili istu ne želi provesti, ne treba prejudicirati njen konačni ishod jer će o tome ipak odlučiti Ustavni sud RH a ne NSD MUP-a.

Podsjećamo da je po pitanju uskrate 4,8 i 10% (dodatka za vjernost službi) Ustavni sud, na kraju, zauzeo stajalište kojim je dobrim dijelom i uvažio navode iz Zahtjeva za ocjenom suglasnosti s Ustavom Zakona o uskrati, na način da je ograničio njegovo trajanje najdulje do kraja prošle godine, a rezultat nam je svima poznat – dodatak od 4,8 i 10% se isplaćuje. Da se nije podnio Zahtjev za ocjenom ustavnosti, toga ne bi bilo. Stoga ćemo između pasivnosti i provođenja sindikalnih aktivnosti uvijek odabrati aktivnosti. Jasno je da sve akcije neće uvijek uspjeti ali ako se niti ne provode, tek onda je sigurno da neće uspjeti.

Nemamo ništa protiv iznošenja stava NSD-a o zahtjevu za ocjenom suglasnosti s Ustavom RH Uredbe i Pravilnika, no to su mogli učiniti bez neprimjerenih ocjena aktivnosti drugog sindikata i etiketiranjem da se sindikalnim akcijama i radom slabi sindikalna scena!??

Potpuno je nejasno kako sindikalne aktivnosti mogu slabiti sindikalnu scenu, one je mogu samo jačati. Ono što slabi sindikalnu scenu je prozivanje drugih sindikata bez da ih se same, prije toga, na bilo koji način prozvalo. Zbog toga uvijek i izbjegavamo osvrtati se na rad drugih sindikata već se fokusiramo na vlastiti rad, u cilju borbe za prava članova kao i ostvarivanja prava i pogodnosti propisanih Statutom. Međutim, ponekad, osobito kada se naša sindikalna akcija pokušava opstruirati (a što može biti samo na štetu naših članova), potrebno je osvrnuti se i na dopise i aktivnosti drugih. 

U svezi „priče oko smanjenja plaća” doista smo krenuli kao koordinacija i to nam je namjera i dalje, unatoč ovoj neprimjerenoj reakciji NSD-a na našu akciju. 

No, da malo pojasnimo navod da je SPH poduzeo nešto samostalno i mimo Koordinacije. Da, naravno da smo to učinili. A zašto? Jer smo još 4. svibnja 2016. godine poslali nacrt dopisa o provođenju ankete među zaposlenicima NSD-u kako bi se dogovorili da navedenu akciju zajednički provede Koordinacija sindikata. Međutim, povratnu informaciju i očitovanje na dopis poslani su nam tek jučer, 11. svibnja 2016. godine (nakon 7 dana), iza podneva (unatoč tome što smo navedeno požurivali telefonskim putem još prošli četvrtak, petak, ponedjeljak, utorak pa i u srijedu).

Naravno da nam je u međuvremenu, dok se su se u NSD-u usuglašavali da li će provoditi anketu  (poštujemo njihove procedure koje su zahtijevale tjedan dana za davanje odgovora da li su spremni provoditi navedenu zajedničku akciju) vrijeme diktiralo potrebu provođenja i drugih sindikalnih akcija u cilju pokrivanja što šireg područja djelovanja i provođenja akcija u cilju borbe za povratom prava policijskih službenika čije se plaće smanjuju novom Uredbom o plaćama. 

Ujedno ovom prilikom upoznajemo članove da pripremamo i druge akcije s navedenim ciljem. Naravno sve te akcije su provedive isključivo unutar samog Sindikata i nisu primjenjive kao aktivnosti Koordinacije. 

Na kraju, moramo reći da, unatoč dopisu NSD-a kao i ovom našem dopisu, smatramo da su zajedničke aktivnosti (ako su provedive) iznimno korisne i dobrodošle, osobito u onim okolnostima kada se MORAJU zanemariti međusobne razlike radi višeg cilja, a to je pravda i borba protiv smanjivanja plaća policajaca. Stoga i ovim putem pozivamo da se zajednički usredotočimo na provođenje ankete.           

S poštovanjem,

Predsjednik SPH

FOTO: Fotografija je vlasništvo SPH te je za njeno korištenje potrebna suglasnost SPH kao i navođenje izvora fotografije

PODIJELI