Blog

Izmjena Uredbe o plaćama policijskih službenika

_x000D_
U nastavku dostavljamo dopis upućen ministru Orepiću._x000D_

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH
K A B I N E T   M I N I S T R A
n/r ministra g. Vlahe Orepića

 

 

Poštovani,

dana 9. svibnja 2016. godine zaprimili smo odgovor Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova na naš upit u kojem smo zatražili podatak o točnom broju policijskih službenika obuhvaćenih povećanjem koeficijenta s 0,776 na 0,8 (i koliko je na taj način ostvareno ukupnog povećanja u masi plaća za ovu godinu) te koliko je policijskih službenika obuhvaćeno smanjenjem dodatka za 2 do 4% (i koliko je na taj način ostvareno ukupnog smanjenja u masi plaća za ovu godinu), a iz kojeg je vidljivo da se masa plaća VSS i VŠS smanjila gotovo 30 % u odnosu na povećanje koeficijenta s 0,776 na 0,8. 

U obrazloženju Uredbe o plaćama koju je Vlada RH usvojila navodi se kako se za povećanje plaća sa 0,776 na 0,8 predlaže smanjenje plaća rukovodećim policijskim službenicima u potkategorijama: glavni rukovoditelj, viši rukovoditelj, rukovoditelj i niži rukovoditelj, te višim policijskim službenicima u potkategorijama: glavni savjetnik, viši savjetnik-specijalist, viši savjetnik, savjetnik, viši stručni suradnik i stručni suradnik. Iz navedenog je vidljivo da je Uredba donesena s namjerom da se financiranje povećanja koeficijenta policijskih službenika koji rade na početnim radnim mjestima početnog policijskog zvanja u policijskim postajama izvrši korekcijom dodataka viših i rukovodećih policijskih službenika, međutim ne spominje se da se navedenom Uredbom namjerava ostvariti dodatno smanjenje mase plaća policijskih službenika.

Smatramo da navedeno nije u redu te da se, prilikom smanjivanja dodataka (naglašavamo da smo protiv bilo kakvog smanjivanja) išlo preširoko tj. vidljivo je da je značajno više „rezana“ plaća jednoj kategoriji nego što je iznosi povećanje plaća drugoj kategoriji policijskih službenika. 

Zbog svega navedenog smatramo da se navedena Uredba treba hitno i u najkraćem roku ispraviti, a prvi korak bi trebao biti vračanje dodataka i to prvenstveno djelatnicima krim. policije po policijskim upravama, Ministarstvu u Sjedištu (od djelatnika PNUSKOK-a do policijskih službenika za obradu kriminaliteta, droga, krvnih delikata, organiziranog, gospodarskog i drugih oblika kriminaliteta), kao i svih drugih koji svoj posao obavljaju neposrednom primjenom policijskih ovlasti.

S poštovanjem,

Predsjednik SPH_x000D_
Dubravko Jagić 

O tome obavijest:

  • g. Stjepan Lončarica, pomoćnik ministra unutarnjih poslova

260_11-05-2016 članovi i povjerenici – MUP – Izmjena Uredbe o plaćama PS.pdf

Foto: Facebook.com

PODIJELI