Potpredsjednik Vlade Petrov: Socijalni dijalog se nastavlja, želimo konstruktivne razgovore i dogovor sa sindikatima

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov nakon održanih pregovora sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće od šest posto u utorak u Banskim dvorima izrazio je zadovoljstvo što je nastavljen socijalni dijalog, ali i izrazio žaljenje zbog nedolaska čelnika šest sindikata javnih službi


Petrov je najavio da će Vladina strana nastojati što prije izaći s konkretnim prijedlozima i očekuje da taj posao zajedno sa sindikatima odrade do kraja. Želimo postići dogovor i konstruktivno rješenje u doglednom roku na zadovoljstvo Vlade i predstavnika sindikata, poručio je.

Predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da i dalje inzistiraju na provedbi sporazuma o povećanju osnovice plaća za šest posto te kako očekuju da Vlada za idući sastanak pripremi protokol pregovora. Očekujemo da se jasno definira kako će se sporazum realizirati, na koji način i u kojem vremenskom roku, istaknuo je Pleša. Dodao je kako je dogovoreno da se donese protokol o kojim se stvarima treba usuglasiti i utvrde daljnji koraci.

Petrov je rekao kako su se u javnosti pojavile neke informacije za koje je rečeno da iza njih stoji Vlada poput 9-satnog radnog vremena i neplaćene stanke i istaknuo kako te stvari nisu bile dogovorene na Vladi i nisu njezin stav.

Drži da sam protokol i zapisnik sada ne treba donositi dok još jednom ne porazgovaraju sa sindikatima. Postoje jesne stavke u sporazumu, ali postoji i realna situacija koje smo svi svjesni, a to je gospodarska situacija u kojoj se nalazimo. Ne želimo na bilo koji način držati figu u džepu, varati, lagati sindikate i obećavati med i mlijeko kao što se to možda prije činilo već reći što je realno i s čime nećemo ugroziti državu, istaknuo je Petrov dodavši kako moraju voditi računa i o nezaposlenima i socijali.

Stalo nam je do dogovora, kao i sindikatima o realizaciji dijela ili cijelog sporazuma u određenom vremenskom tijeku kada to bude moguće.

Upitan od odgodi prošlog sastanka Petrov je rekao kako je možda sindikatima trebao ranije javiti da možda neće biti u mogućnosti imati isti Vladin pregovarački sastav i da je čekao do zadnjeg trenutka pa da je zbog toga informacija išla relativno kasno.

Petrov nije izravno odgovorio hoće li se odazvati pozivu sindikata javnih službi koji su danas izostali na sastanak u ponedjeljak i to s premijerom nego je rekao da će se premijer u pregovore uključiti kada to bude potrebno, ali da trenutno za tim nema potrebe. Želim da pregovore završimo na obostrano zadovoljstvo i očekujem da se vrate u pregovarački proces.

Petrov je rekao kako bi se idući sastanak trebao održati za tjedan ili dva i da se na njemu raspravlja o prijedlogu protokola i mogućim prijedlozima s Vladine strane. Dodao je kako u ovom trenutku ne želi govoriti o konkretnim prijedlozima.

Pleša je odgovarajući na pitanje je li bilo govora i o drugim temama rekao kako nisu željeli da se pitanje realizacije sporazuma utopi u druge teme. Možemo razgovarati o svemu, ali pregovori moraju biti jasno definirani i ne želimo da se ostvarenje povećanja osnovice za plaće nekim zakonom dovede u pitanje.

Upitan imaju li razumijevanje za Vladin stav Pleša je rekao kao očekuju prijedlog kako taj problem premostiti. U tome je bit pregovora, jer da su sredstva planirana o tome ne bismo morali razgovarati, istaknuo je Pleša.

Tekst: tportal.hr
Foto: vlada.hr 

PODIJELI