Blog

Zakon o uskrati – informacije

Poštovani,

kao što vam je dobrim dijelom već poznato, jučer je donesena odluka kojom se, u ovom trenutku, iz daljnje procedure povlači prijedlog Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (Zakon o uskrati).

Navedeno je učinjeno nakon što je Sindikat policije Hrvatske, 28. siječnja o. g. (još za vrijeme trajanja same Sjednice Vlade) prvi uputio oštri protest prema Vladi RH radi navedenog prijedloga Zakona – dopis SPH Ur. br. 52/16., u kojem smo ukazali da bi donošenje navedenog Zakona bilo izravno kršenje odluke Ustavnog suda u kojoj je navedeno da je uskrata prava na uvećanje plaće iznimna mjera koja može trajati 12 mjeseci, kao i narušavanje slobode ugovaranja. Slično su učinila i ostala dva sindikata člana Pregovaračkog odbora državnih službi.

Samim time, uvažen je naš zahtjev za povlačenje iz procedure navedenog Zakona, te stav da se bilo kakva otvorena moguća pitanja mogu riješiti isključivo pregovorima sa sindikatima članovima Pregovaračkog odbora državnih službi.

Slijedom navedenog, očekujemo da će se u narednom razdoblju otvoriti (ili nastaviti već započeti s prethodnom Vladom) pregovori o dodatku Kolektivnom ugovoru o kojima smo vas izvijestili u našim dopisima 135/14. od 5. ožujka 2014. godine, 165/14. od 24. ožujka 2014. godine, 230/15. od 16. travnja 2015. godine, i dr.

O započinjanju pregovora, kao i o njihovom tijeku, pravovremeno ćemo vas obavijestiti te vas, po potrebi (u slučaju zahtjeva Vlade RH za zadiranjem stečenih prava), konzultirati.

Smatramo da smo brzom reakcijom, već u samom početku rada ove Vlade, ukazali na nužnost pregovaranja o pojedinim pitanjima uređenim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike kojeg je SPH potpisnik, te na važnost socijalnog dijaloga i štetnost provođenja bilo kakvih jednostranih odluka.

Drugim riječima, ovim je spriječena brza uskrata isplate dodatka od 4, 8 ili 10% (što je bila namjera Vlade RH da učini odmah), tj. navedeni dodaci su do daljnjega na snazi.

S poštovanjem,

Predsjednik SPH

Dubravko Jagić

PODIJELI