Blog

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH – Nacrt prijedloga Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Nacrtom konačnog prijedloga Zakona

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/r predsjednika g. Tihomira Oreškovića

_x000D_
Poštovani,
_x000D_
ovim putem najoštrije protestiramo iz razloga što je na današnjoj prvoj Sjednici Vlade RH, pod točku 8. dnevnog reda, uvršten Nacrt prijedloga Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Nacrtom konačnog prijedloga Zakona.
_x000D_
Ono što smatramo neprimjerenim jest činjenica da je navedena točka dnevnog reda uvrštena na dnevni red prve Sjednice Vlade RH bez da se prije toga konzultiralo s Pregovaračkim odborom sindikata državnih službi. Time se ponavlja praksa prethodne Vlade koja je po tom pitanju na jednak način zanemarivala socijalni dijalog i svojom jednostranom odlukom uskratila pravo na uvećanje 4, 8 ili 10% državnim službenicima i namještenicima, iako se možda navedeno pitanje moglo regulirati i bez zadiranja u slobodu ugovaranja i kolektivnog pregovaranja u pregovorima sa sindikatima državnih službi.
_x000D_
Obzirom na navedeno, ovim putem zahtijevamo da Vlada RH povuče navedeni prijedlog te o navedenom pitanju otvori pregovore sa sindikatima državnih službi. U protivnom, doista s praktičnog  stajališta, nećemo vidjeti nikakvu promjenu u politici prema sindikalnom djelovanju i pregovaranju u odnosu na ono što je bio slučaj s prethodnom Vladom.
_x000D_
Također, napominjemo da je Uredba o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža i dalje na ocjeni ustavnosti te za to još uvijek čekamo odgovor, dok je u točki 66. Odluke i Rješenja Ustavnog suda od 30. ožujka 2015. godine navedeno da je uskrata prava na uvećanje plaće mjera koja ima obilježja iznimne mjere, koja je po naravi izvanredna, ali i privremena, budući da je uvedena za točno određeno razdoblje te da može trajati 12 mjeseci. 
_x000D_
Na kraju, napominjemo da je državnim službenicima i namještenicima od 2009. godine dva puta smanjivana plaća, i to za 6% i 3%, da je državnim službenicima s preko 20 godina radnog staža dodatno umanjivana za 4, 8 ili 10% sa Zakonom o uskrati, da su se državni službenici i namještenici u cilju izlaska iz krize odrekli i božićnice i regresa, a da je već godinama na snazi zabrana zapošljavanja u državnim službama (osim primjene klauzule 2:1) čime je značajno smanjen broj zaposlenih u državnim službama, a što je izrazito opasno, osobito za velike sustave poput policije, pravosuđa i carine, jer se svakim daljnjim smanjenjem broja zaposlenih dovodi se u pitanje funkcioniranje države i rad državnih tijela.
_x000D_
Obzirom na sve navedeno, naglašavamo kako se ne možemo složiti sa stajalištem iznesenim na Sjednici Vlade RH da smanjenje od npr. 10% plaće policijskom službeniku ne znači veliki teret osobito ako uzmemo u obzir da plaća iznosi oko 3.500 kn!
_x000D_
Još jednom ponavljamo zahtjev Sindikata policije Hrvatske, a to je da Vlada RH povuče Nacrt prijedloga Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Nacrtom konačnog prijedloga Zakona iz daljnje procedure te u najkraćem roku organizira sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi._x000D_

S poštovanjem, 


Predsjednik SPH
Dubravko Jagić
PODIJELI