Blog

Slučaj privođenja ženske osobe u Osijeku

– ČLANOVIMA SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE – 
– POVJERENICIMA SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE – 

_x000D_
Poštovani, 
_x000D_
povodom događaja u Osijeku i sveukupnog medijskog pritiska na policijskog službenika i njegovo postupanje u tom slučaju, ostajemo pri našim stavovima javno izgovorenima jučer u medijima od strane predstavnika Sindikata policije Hrvatske. Moramo naglasiti da SPH i dalje, u potpunosti, podržava postupanje policijskog službenika te smatramo da je posao odradio profesionalno.
_x000D_
Jasno nam je da policijsko postupanje neće shvatiti mnogi, obzirom da se nikada nisu bavili ovim poslom. Jedina alternativa koju je policijski službenik u ovom slučaju imao bila je nepostupanje tj. neizvršavanje službene zadaće. Samim time bi se i sam ogriješio o propise i izložio vrlo izvjesnoj mogućnosti kažnjavanja.
_x000D_
Ova situacija još jednom pokazuje da su istinite riječi Morrisa i Hawkinsa koje još od 2001. godine stoje na web stranici SPH: „Pripadnika policije ogovara javnost, kritiziraju pripovjedači, ismijavaju ga u filmovima, kritiziraju u listovima, a ne podržavaju ga ni tužitelji ni suci, izbjegavaju ga oni koji ga se boje, kriminalci ga mrze, svi ga varaju, glupi i prevarantski političari pak ga šutiraju naokolo kao da je lopta. Izložen je mnogim iskušenjima i pogibljima, osuđuju ga kad primjenjuje propise, a otpuštaju iz službe, ako to ne čini. Misle da mora imati izobrazbu vojnika, liječnika, odvjetnika, diplomata i odgajatelja za plaću koja je manja od one koju ima nadničar.” Posao policijskog službenika je teško obavljati upravo iz navedenih razloga.
_x000D_
Ujedno, koristimo priliku naglasiti da su osobne policijske kamere koje su, između ostalog, jedna od ideja Sindikata policije Hrvatske, ovaj put dokazale da su najbolje sredstvo zaštite policijskih službenika jer, u protivnom, da navedene snimke nema, tj. da policijski službenik nije snimio svoje postupanje, vrlo vjerojatno bi, na kraju, protiv njega bio pokrenut disciplinski postupak, a možda i teže mjere.
_x000D_
Smatramo da nema potrebe dalje ulaziti u polemiku s onima koje, niti uz bilo kakve argumente, nije moguće uvjeriti da policijski službenik mora raditi svoj posao, jer ako ga ne radi, onda ga neće niti imati. Također, tu je i činjenica da policija provodi propise koje donose političari i od kojih se mnogi sada mogu olako ograđivati, bez ikakvih posljedica.

S poštovanjem, 
Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

PODIJELI