Blog

Angažman policijskih službenika na području PU vukovarsko-srijemske i PU osječko-baranjske

_x000D_
U nastavku dostavljamo dopis upućen potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova g. Ranku Ostojiću._x000D_

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
K A B I N E T    M I N I S T R A
n/r potpredsjednika Vlade RH i ministra g. Ranka Ostojića

Poštovani,

obzirom na veliku humanitarnu i izbjegličku krizu koja se odvija na teritoriju Republike Hrvatske, te broj osoba koje su ušle u RH u posljednjih 48 sati, a koji premašuje sva očekivanja i procjene, ovim putem ukazujemo na probleme policijskih službenika domicijalnih uprava i onih koji su upućeni na ispomoć, a koji su se pojavili uslijed velikog broja pristiglih izbjeglica:

  • Policijski službenici tijekom jučerašnjeg dana (17.09.2015.), prilikom angažmana, koji je kod nekih trajao i više od 16 sati, nije bila osigurana prehrana (suhi ili topli obrok).
  • Problem rada: policijski službenici rade i dulje od 16 sati te nakon toga nemaju dnevni odmor od 12 sati. Napominjemo kako razumijemo trenutnu situaciju, ali smatramo da rad u koji je uključen i prekovremeni rad ne smije biti dulji od 16 sati, te je potrebno osigurati dnevni odmor kako bi se policijski službenici, nakon tako iznimnog i teškog angažmana, primjereno odmorili za buduće zadaće. Policijski službenik, ukoliko ne bi imao vremena za odmor, ne bi mogao obavljati svoj posao te bi mu to ugrozilo zdravlje i život.
  • Razumijemo da postoje objektivna ograničenja, međutim, potrebno je osigurati odgovarajući smještaj sukladno trenutnim mogućnostima.
  • Potrebno je osigurati dovoljan broj svih propisanih zaštitnih sredstva za sve policijske službenike, a po potrebi i dostaviti uputu nadležnih službi o postupanju u određenim situacijama.
  • Prijeko potrebno je omogućavanje i osiguranje obavljanja osnovnih fizioloških potreba na cijeloj trasi i prostorima na kojima su angažirani policijski službenici.
  • Potrebno je osigurati sve potrebne uvjete za policijske službenike koji rade u prihvatnim centrima ili na područjima gdje su ili će biti smještene izbjeglice.

Prema informacijama kojima raspolažemo, danas je osiguran obrok na trasi i prostorima na kojima su policijski službenici angažirani (što je u izravnom kontaktu s rukovodstvom MUP-a traženo da se učini), te tražimo da slično bude osigurano tijekom cijelog kriznog razdoblja.

U prilogu Vam dostavljamo informacije o konkretnim problemima s terena (koji su u pravilu sažetak prije navedenog), a eventualno dodatno zaprimljene ćemo Vam naknadno dostaviti.

Obzirom na ozbiljnost problematike, zahtijevamo hitno rješavanje i otklanjanje svih problema, te maksimalni angažman oko opremanja policijskih službenika. 

S poštovnjem, 

Predsjednik SPH

Dubravko Jagić


Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PODIJELI