Blog

Nadopuna obavijesti o pregovorima za Sporazum o jubilarnim nagradama

Poštovani,

našim današnjim dopisom broj: 385/15. obavijestili smo vas o potpisivanju Sporazuma o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike.

No, unatoč tome što je navedeno dobra vijest za sve one koji u 2014., 2015. godini, te do kraja važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (KU) ostvaruju pravo na jubilarnu nagradu, pojavili su se i zlonamjerni komentari od nereprezentativnih sindikata koji s tim nemaju baš nikakve veze. Niti su pregovarali, niti bilo što potpisuju, niti su se u svezi navedenog pitanja za bilo što izborili/neizborili. No, umjesto da dezinformiraju djelatnike MUP-a i napadaju druge sindikate (da li na račun poslodavca?), trebali bi djelovati pozitivno u korist sindikalnog jedinstva i pokušati se izboriti barem za neko pravo (bilo je jako puno obećanja da će se učiniti čuda kada su osnivani, no za sada ništa od toga nismo primijetili).

Svjesni smo problema jubilarne nagrade za 2013. godinu, te radimo na njemu, o čemu smo vas izvijestili u našim prethodnim dopisima.

Ujedno, smatramo vrlo nekorektnim od strane nekih nereprezentativnih sindikata koje nikada do sada nismo prozivali ili komentirali njihov rad/nerad i „izuzetne rezultate“ koje su u već nekoliko godina postojanja uspjeli „postići“, niti ćemo to činiti u budućnosti. Na tu razinu komunikacije ne želimo se spustiti, osobito jer ne smatramo da se dovođenje pjevačkih zvijezda iz bivših republika SFRJ može smatrati uspjehom, smislom i krunom nečijeg sindikalnog rada.

Nadalje, nekolegijalno je i nepristojno kritizirati Dodatak I KU kojim je propisana visina osnovice jubilarne nagrade od 500,00 kuna, iznosa koji su u vrijeme najveće krize i zahtjeva za najvećim smanjenjem prava državnih službenika i namještenika reprezentativni sindikati uspjeli izboriti, a kritika stiže od onih koji su takvom istom KU i njegovim dodacima brže-bolje požurili pristupiti (tada je Zakon o radu to omogućavao) i time, na način da su dali izjavu da prihvaćaju sve odredbe KU i dodataka, uključujući i odredbu o visini jubilarne nagrade od 500,00 kn (zašto to nisu s „gnušanjem“ odbili?).

Zbog čega tada, ako su bili toliko protiv navedene odredbe, nisu bili toliko principijelni kao što se predstavljaju, te se odlučili za to da ne pristupe KU i prihvate sve njegove odluke? Iz samo njima poznatih razloga (vjerojatno kako bi kao sindikat ostvarili prava iz KU) isti im je bio prihvatljiv (uključujući i tadašnju osnovicu od jubilarne nagrade od 500,00 kn) te su ga prihvatili u potpunosti (baš sve odredbe) i istome pristupili. Najjednostavnije je kritizirati kada ni o čemu ne moraju odlučiti, a sa zadovoljstvom koristiti proizvod nečijeg tuđeg truda, kao što su prava iz  KU.

Najjednostavnije je jednim dopisom prihvatiti KU (za koji su se drugi teško izborili i ispregovarali), kao  da je i njihov, a nakon toga kritizirati odredbe koje im ne odgovaraju, a one koje im odgovaraju svojatati kao da su iste rezultat „njihovog napora i truda“, a s navedenim nemaju nikakve veze.

Također, ružno je obmanjivati zaposlenike MUP-a i državne uprave da je Vlada RH samoinicijativno, sama od sebe, odlučila „povisiti“ visinu osnovice za jubilarne nagrade. Svima je jasno da je ova Vlada, zbog ekonomske krize, uvijek bila u poziciji da štedi, a ne da daruje.

Pregovori o visini osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike traju već godinu dana, paralelno s pregovorima s javnim službama, prilikom čega su reprezentativni sindikati u državnim službama inzistirali na jednakom rješenju i za državne i za javne službenike, u pregovorima koji nisu bili nimalo jednostavni, tijekom kojih je bilo zapriječeno i provođenjem industrijskih akcija (štrajka) – ukoliko bi došlo do različitog rješenja za javne i državne službenike.

Iznalaženje modaliteta za rješavanje navedenog problema je bio jedan od razloga zbog kojeg su pregovori trajali duže, a povećanje osnovice za isplatu jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike nije produkt dobrohotnosti Vlade, već rezultat zajedničkih napora reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi.

Iz svega navedenog je jasno da je riječ o dvostranim pregovorima (između sindikata i Vlade RH) jer odluka Vlade je jedno proceduralno pitanje koje je potrebno riješiti, tj. ovlastiti predstavnika Vlade koji će potpisati Sporazum s reprezentativnim sindikatima. Za primjenu Sporazuma, a samim time i isplatu višeg iznosa jubilarne nagrade, nije dovoljna samo odluka Vlade od 11. lipnja 2015. godine, već su neophodni potpisi predstavnika reprezentativnih sindikata bez kojih Sporazum ne može stupiti na snagu.

Sukladno navedenom, kao što smo vas već obavijestili, danas, 17. lipnja 2015. godine, Pregovarački odbori Vlade RH i reprezentativnih sindikata državnih službi potpisali su Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike. Tek sada, nakon potpisivanja, navedena osnovica može biti primijenjena.

Zahvaljujemo reprezentativnim sindikatima koji djeluju u zdravstvu i koji su tijekom ovih pregovora odradili najteži dio, no moramo naglasiti da su i svi reprezentativni sindikati, potpisnici Kolektivnog ugovora za javne službe, a među njima i sindikati iz zdravstva, potpisali Dodatak II KU s visinom jubilarne nagrade od 500,00 kn. To jedino nije učinio Hrvatski liječnički sindikat, velikim dijelom i zbog propusta poslodavca koji je smatrao da će Dodatak II KU stupiti na snagu i bez tog potpisa. Navedeno je otvorilo mogućnost tužbi, a u konačnici je rezultiralo i ovim Sporazumom.

Također, razlika iz perioda za 2013. godinu koja neće biti isplaćena, neće biti isplaćena iz razloga što su visinu osnovice od 500,00 kn potpisali svi reprezentativni sindikati, potpisnici KU u državnim, ali i u javnim službama, pa tako i Hrvatski liječnički sindikat a, gle čuda, navedeno su prihvatili i istome pristupili i nereprezentativni sindikati (pa i oni iz MUP-a) koji to sada koriste kao dio vlastite afirmacije, neutemeljenim, neinformiranim i, u najmanju ruku, nepristojnim dopisima i komentarima. Navedeni sindikati su možda uspjeli samo u jednoj od svojih namjera, a to je da nas prinude da se spustimo na ovakvu razinu komunikacije, koju inače, kako smo na početku naveli, uvijek izbjegavamo.

S poštovanjem, 
Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

 

PODIJELI