Priopćenje SPH – Plan zapošljavanja Vlade RH

S

indikat policije Hrvatske s velikim zadovoljstvom pozdravlja donošenje Plana zapošljavanja Vlade RH kojim se tijekom ove godine planira zaposliti 1.040 državnih službenika.

Moramo naglasiti da se, u ovom slučaju, ne radi o nikakvom dodatnom povećanju broja policijskih službenika, već o krajnjoj potrebi i nuždi za popunjavanjem najminimalnijih potreba  MUP-a za ljudstvom.

Naime, od 2012. godine MUP je „napustilo“ preko 2500 zaposlenih, što prirodnim odljevom, što zbog otkaza po sili zakona i sl. – sve osobe primljene u radni odnos u navedenom periodu zaposlene su primjenom klauzule 2 za 1, dakle cijeli policijski sastav primljen je uz primjenu ove klauzule, dok u druge službe nije primljena gotovo niti jedna osoba, odnosno, primljen je samo minimalan broj osoba na upravnim i poslovima i poslovima tehnike, nužan za obavljanje poslova azila i granice. Unatoč prividno velikom broju primljenih, broj zaposlenih u MUP-u smanjio se s 26600 (koliko je bilo na početku 2012.) na sadašnjih 25500 državnih službenika.

S druge strane, obveze MUP-a i policije su porasle (povećanje kriminaliteta, imigranti, terorizam u susjednim državama), što sa osnove zahtjeva, promjene propisa i povećanja poslova za potrebe unutarnjeg ustroja i rada Republike Hrvatske, što zbog povećanih obveza zbog pristupanja RH Europskoj uniji. Kao posljedica navedenog dolazi do iznimnog povećanja poslova policije u cilju zaštite europske vanjske granice i buduće Schengenske granice, te policijske suradnje na razini država članica EU. Samim time, potreba za brojem policijskih službenika ne da je smanjena već je povećana, a istodobno se javlja negativni trend smanjenja broja službenika koji je nužno odmah zaustaviti. 

Stoga ovaj plan, možda konačno, predstavlja prvi pozitivan korak u tom hvalevrijednom smjeru i tom smislu Ravnateljstvo policije, te samo rukovodstvo MUP-a ima punu podršku SPH. Naravno, uz opasku da Sindikat traži da se poduzmu daljnji napori za dodatno zapošljavanje.

Zaključno, u posljednjih nekoliko godina značajno je smanjen broj policijskih službenika kojih kronično nedostaje, a ova mjera predstavlja samo minimalno „krpanje“ navedenog Ministarstva, te mora biti prvi korak u postizanju optimalnog broja zaposlenika u MUP-u.

Na kraju, ne možemo se ne osvrnuti na izjave pojedinih „stručnjaka“ za sigurnost (inače, bivših zaposlenika MUP-a) da je u bivšoj Jugoslaviji bilo svega 9.000 policajaca (milicajaca) – izjava krajnje neobična i neprimjerena vremenu u kojem živimo jer se u obzir ne uzima više činjenica, a to su sljedeće:

  • više ne živimo u totalitarnom komunističko-socijalističkom režimu gdje se represivni aparat

    skrivao pod raznim nazivima i službama,

  • granice bivše Jugoslavije (kopnenu i pomorsku) osiguravala je vojska, a ne policija,
  • kopnena granica Socijalističke Republike Hrvatske činila je 1/7 današnje kopnene granice višestranačke i demokratske Republike Hrvatske,
  • u MUP-ovoj administraciji nema 10.000 zaposlenih kako pišu neki mediji, već manje od 10% ukupno zaposlenih tj. oko 2.000,
  • u MUP-u trenutno nedostaje oko 13.000 zaposlenih (više od 1/3).

Obzirom na navedeno, molimo „stručnjake“ za sigurnost da se bave sigurnosnim aspektima, a ne kadrovskom politikom broja zaposlenih i radnim pravima zaposlenika MUP-a.

Napominjemo kako je sličan problem prisutan i u Ministarstvu pravosuđa gdje već dugi niz godina postoji kronični nedostatak djelatnika, te ovim putem, temeljem donesenog Plana zapošljavanja, podržavamo i zapošljavanje pravosudnih policajaca.

S poštovanjem, 
Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

PODIJELI