Priopćenje SPH – neprimjerena izjava g. Ivana Kobaša

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje neprimjerenu izjavu g. Ivana Kobaša, odvjetnika g. Borisa Žibrata: „policija je toliko nesposobna da nije u stanju iseliti ni kokošinjac, a kamoli ovakvu obitelj“, a koju su prenijeli hrvatski mediji.

G. Kobaš bi, kao odvjetnik, trebao znati razliku između zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti. Također, trebao bi znati koje su ovlasti policije koja u slučajevima deložacija pruža samo asistenciju. Jasno je da je odvjetnik frustriran zbog svog klijenta kada je pribjegao takvoj neprimjerenoj vrsti komunikacije i izjavama kojima ne samo izravno vrijeđa policiju i njene pripadnike već i, po našem mišljenju, narušava ugled i dostojanstvo odvjetništva, istupom kojim nije vodio računa o zahtjevima profesionalne i opće kulture.

Navedenom izjavom smatramo da je došlo do povrede Kodeksa odvjetničke etike te tražimo od odvjetničke komore da se oglasi povodom ovog slučaja te provjeri naše navode.

Ujedno, ovim putem tražimo da se zaustavi brutalno verbalno maltretiranje i omalovažavanje policije i policijskih službenika. Krajnje je vrijeme da se počnu razlikovati ingerencije i ovlasti državnih tijela, osobito u ovakvim slučajevima. Ako se pojedine osobe i građanske udruge nečijim odlukama protive, neka se obraćaju na prave adrese – na one koje donose zakonski okvir, traže provedbe deložacija i nalažu njihovu provedbu.

Neka se prestane „uvlačiti“ policiju i policijske službenike u bilo kakve međusobne sukobe, osobito zbog vlastitih interesa ili interesa zastupanih osoba.

Ujedno, od PU zagrebačke tražimo da se utvrdi da li je u navedenom medijskom istupu došlo do omalovažavanja policijskih službenika, policije i MUP-a kao državnog tijela, te da se, ako je (što smatramo da je slučaj), podnese prijava zbog omalovažavanja i vrijeđanja državnog organa, odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u svezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja.

Na kraju, ponavljamo da je došlo krajnje vrijeme da se donese novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jer kazne koje su sramotno niske očito gotovo nikoga ne odvraćaju od omalovažavanja policije i policijskih službenika. U vezi navedenog smo Vladi RH, Hrvatskom saboru i Ministarstvu unutarnjih poslova, dana 16. ožujka 2015. godine, ponovili (po tko zna koji put) zahtjev za pokretanjem procedure za donošenjem Zakona čiji je prijedlog već odavno u saborskoj proceduri, no očito policajci i njihov dignitet nisu prioritet.

S poštovanjem, 

Predsjednik SPH
Dubravko Jagić


PODIJELI