Priopćenje SPH – verbalni napad na policijske službenike IJP Zagreb

Poštovani,
_x000D_
povodom medijskih natpisa o tome da je na sezonskoj utrci svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu došlo do incidenta u kojem je Tomislav Saucha, predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića, verbalno napao policijske službenike interventne jedinice PU zagrebačke, pri čemu je istima prijetio svojim poznanstvom s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem, Sindikat policije Hrvatske, ukoliko je do njega došlo, najoštrije osuđuje navedeni događaj, te zahtjeva provođenje brze i nepristrane provjere svih navoda iz medija.
_x000D_
Ukoliko je navedeno točno, a vjerujemo da je, možemo izjaviti sljedeće:

Neprihvatljivo je, a i zakonom zabranjeno, da bilo tko vrijeđa i napada policijske službenike, a još je neprihvatljivije da to čini osoba koja djeluje u sustavu državne vlasti (i to u samom njenom vrhu). Oduvijek tvrdimo da je vrijeđanje i napad na policijske službenike uvreda i napad na samu državu i njene građane. Ukoliko se navodi pokažu točnima, tražimo da se protiv počinitelja pokrene prekršajni postupak zbog kršenja čl. 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i njegovu javnu ispriku svim policijskim službenicima, osobito onima koje je, prema medijskim natpisima, verbalno napao.
_x000D_
Vjerujemo i nadamo se da tvrdnje o poznanstvu s ministrom unutarnjih poslova g. Ostojićem i glavnim ravnateljem policije g. Dominićem (na koje se g. Saucha, prema navodima, sam pozvao), kao i činjenica da se radi o predstojniku ureda Premijera, neće utjecati na neovisnost provođenja istrage od strane odjela unutarnje kontrole MUP-a.
_x000D_
Ukoliko su navodi istiniti, takvim ponašanjem je bespotrebno bačena sjena na veliki sportski događaj (svjetski skijaški skup u Zagrebu) i definitivno ne služi kao dobra reklama za Republiku Hrvatsku kao članicu EU.
_x000D_
Također, policijski službenici koji su djelovali na navedenom događaju ne smiju snositi nikakve posljedice, već dapače, trebaju biti nagrađeni zbog profesionalnog obavljanja svog posla.
_x000D_
Obzirom na sve navedeno, očekujemo da, ukoliko se navodi pokažu točnima, odreagira i sam premijer g. Milanović, te sankcionira predstojnika svog ureda g. Sauchu.

Također, u nastavku dostavljamo zahtjev upućen predsjedniku Vlade RH g. Zoranu Milanoviću.

S poštovanjem,  

Predsjednik SPH _x000D_
Dubravko Jagić

 6_08-01-2015 VRH – zahtjev SPH – verbalni napad na djelatnike IJP.pdf

_x000D_

PODIJELI