Priopćenje Sindikata policije Hrvatske

Poštovani, _x000D_
u cijelosti prenosimo današnje priopćenje Sindikata policije Hrvatske:

„Sindikat policije Hrvatske izražava protest zbog reakcije gđe. Dunje Mijatović predstavnice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zadužene za nadzor medijskih sloboda povodom prijavljivanja osobe iz Đakova, koja je na društvenoj mreži Facebook počinila prekršaj tako da je na najneprimjereniji način vrijeđala i omalovažavala policijske službenike.
_x000D_
Predstavnica OSCE-a je, prema pisanju medija, navela sljedeće:
„Neprihvatljivo je hapsiti, kažnjavati ili zatvarati ljude zbog njihovih stavova, bez obzira kako, kada i gdje su ti stavovi izrečeni. Pozivam hrvatske vlasti da se suzdrže od represivnih mjera i čuvaju slobodu izražavanja“.

Mišljenja smo da se u ovom slučaju ne radi o kršenju prava na izražavanje stavova i mišljenje pojedinaca, nego isključivo da je namjera počinitelja bila, zbog toj osobi poznatih razloga (pretpostavljamo revolta i zbog kazne), izravno omalovažiti, vrijeđati i na drugi način potaknuti druge osobe na neprijateljski odnos i moguće neprijateljsko i nasilno ponašanje prema policiji i policijskim službenicima kao pripadnicima skupine građana RH koji profesionalno obnašaju poslove zadužene za čuvanje pravnog poretka RH, zaštitu građana i imovine, te javnog reda i mira, jer su i u ovom slučaju samo radili svoj posao.
_x000D_
Kao Sindikat uvijek smo se borili protiv bilo kojeg oblika diskriminacije bez obzira na rasu ili etničku pripadnost ili boju kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, izražavanja ili spolne orijentacije, te smo osuđivali bilo koji govor mržnje upućen prema tim skupinama ili pojedincima tih skupina što smatramo da je posao policije, osobito ako se radi o zaštiti manjinskih prava.
_x000D_
Mora se postaviti i jasna granica prava pojedinaca – da ima sva prava do onog trena kada prava nisu u suprotnosti ili ugrožavaju prava drugih (skupine ili pojedinaca).
_x000D_
Zanima nas, kako bi se predstavnici OSCE-a i drugih organizacija kojima je, među ostalima, posao zaštita ljudskih prava, reagirali u slučaju govora mržnje protiv bilo koje od skupina unutar nekog društva. Nadamo se da bi tražili otkrivanje i kažnjavanje osoba koje bi bilo gdje, pa i na društvenoj mreži, koristila govor mržnje, a nadamo se da ne bi iskazali čuđenje ako bi policijski službenici odradili svoj posao, proveli zakon, otkrili počinitelja, prijavili govor mržnje, te ga priveli nadležnom sudu. Možda bi tada jedino bili revoltirani onim što nas iritira, kao Sindikat koji zastupaju djelatnike MUP-a, a koji su većinom policijski službenici, a to je izuzetno niska kazna kojom bi takva osoba bila kažnjena.
_x000D_
Sramotno je da se zbog starog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, osoba koje omalovažava i vrijeđa policijske službenike, koji predstavljaju državu, kažnjava s 200 kn (manje od 30 €), što je manja kazna od kazne zbog nevezivanja sigurnosnim pojasom.
_x000D_
Zbog svega navedenoga, Sindikat policije Hrvatske zahtjeva što skorije donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji će, između ostalog, regulirati navedenu materiju u duhu sa sadašnjim vremenom i novčanim kaznama primjerenima 2014., a ne 80-tih godina prošlog stoljeća kada su visine sadašnjih kazni propisane.
_x000D_
Podržavamo i uvijek ćemo podržavati slobodu izražavanja i slobodu mišljenja ali ne grubim vrijeđanjem i govorom mržnje protiv drugih, osobito skupine ljudi ili pojedinaca koje se generalizira i vrijeđa samo zato što pošteno, predano i časno obavljaju svoj posao, koji je u ovom slučaju policijski.
_x000D_
Na kraju, vjerujemo da je reakcije predstavnice zadužene za nadzor medijskih sloboda OSCE-a bila potaknuta nepoznavanjem svih činjenica o konkretnom predmetu, a i o tome da takav govor mržnje nije izoliran slučaj, te ovim putem pozivamo predstavnike OSCE-a na razgovor iako je s danom 31.12.2007. godine Misija OSCE-a u Hrvatskoj zatvorena, a od 1.01.2008. godine zadržan samo Ured OSCE-a u Zagrebu.“

S poštovanjem,

Predsjednik SPH_x000D_
Dubravko Jagić

411_15-07-2014 mediji i članovi_Priopćenje SPH_vrijeđanje i omalovažavanje PS.pdf

PODIJELI