Blog

Problemi sa zaduživanjem polo majica

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH
n/r pomoćnika ministra g. Nebojše Kirigina

Poštovani,

dana 31. ožujka 2014. godine je, temeljem Uredbe o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, započelo zaduživanje majica kratkih rukava s ovratnikom (u daljnjem tekstu polo majica). Od tada smo zaprimili veći broj pritužbi članova koji izražavaju nezadovoljstvo zbog izgleda i količina polo majica. 

Naime, polo majica je izrađena na način da su oznake policije prišivene na samu majicu i na taj način dolazi do trošenja i „habanja“ istih prilikom pranja. Samim time, prilikom pranja majica dolazi do skupljanja, dok se našivena oznaka ne skuplja. Prijedlog SPH bio je da oznaka bude na „čičak“. 

Nadalje, na poleđini majice nalazi se natpis „POLICIJA“ koji je tiskan (otisnut), a ne ušiven, tako da će s vremenom doći do otpadanja otisnutih slova. Osobe koje zadužuju samo 2 majice će to primijetiti prije ostalih. Ni ovdje nije prihvaćen prijedlog SPH na prijedlog predmetne Uredbe. 

Sukladno Uredbi, predviđeno je da policijski službenici koji svoje poslove obavljaju na terenu zadužuju po pet komada polo majica, dok rukovoditelji i viši policijski službenici zadužuju dvije majice. U provođenju Pilot projekta policijski službenici – šefovi smjena, vođe sektora, policijski službenik za nezakonite migracije, djelatnici ekipa za očevide prometne policije i dr. stalno su na terenu kao i svi drugi policijski službenici u odori, tako da su im navedene količine definitivno nedostatne. Prema rasporedu rada, u pojedinim policijskim postajama, trenutno se radi bez stalnog rasporeda ili u smjenama 2-2-2 i svakodnevno je potrebno imati minimalno jednu čistu majicu za službu tako da samo 2 polo majice na zaduženju predstavljaju ne samo narušavanje položaja tih policijskih službenika, nego mogu predstavljati higijenski i zdravstveni problem za policijske službenike. 

Također, primijetili smo i kako na majicama nema oznake proizvođača, a članovi se žale i na samu kvalitetu.

Sukladno svemu navedenome, molimo da nam dostavite:

  • propisnik o polo majici i ostalim dijelovima odore policijskih službenika MUP-a ili akt kojim su propisane karakteristike pletiva, minimalna postojanost boje, veličine majica, kontrola kvaliteta i dr.,
  • informaciju tko je i koliko puta tijekom proizvodnje kontrolirao samu proizvodnju majica?
  • informaciju tko je od strane MUP-a preuzeo majice i da li napravljena kontrola prilikom preuzimanja istih?

Kao što Vam je poznato, Uredba o izgledu odora policijskih službenika MUP-a se u proteklih pet godina više puta mijenjala na način da se prijedlozi SPH većinom prihvaćaju naknadno, odnosno u svakoj sljedećoj izmjeni i dopuni Uredbe – npr. kravate, službene kape, hlače s bočnim džepovima za sve, kada vrijeme pokaže da su iste bile osnovane jer sam SPH svoje prijedloge sastavlja temeljem prijedloga samih izvršitelja.

Sukladno svemu navedenome, molimo da nam dostavite odgovore na gore navedena pitanja kao i informaciju o odgovornosti zaduženih u procesu nabave odora policijskih službenika, ukoliko se utvrde propusti.

S poštovanjem,

Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

O tome obavijest: 
– gđa. Sanja Čanković, pomoćnica ministra unutarnjih poslova

189_03-04-2014 MUP – Problemi sa zaduživanjem polo majica

PODIJELI