Blog

Referendum o provedbi generalnog štrajka

_x000D_
OBAVIJEST ČLANOVIMA SPH_x000D_

Poštovani,

obavještavamo vas da sindikalne središnjice (Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske) organiziraju referendum o provedbi generalnog štrajka u RH, zbog prijedloga Zakona o radu kojim bi se dodatno pogoršao položaj zaposlenih u RH prvenstveno  u realnom sektoru, a posljedično u državnom i javnom. 

Obzirom da je rok za provođenje referenduma bio kratak, a nismo ga željeli provoditi radi samog provođenja, Predsjedništvo Sindikata policije Hrvatske je, na sastanku održanom 21. siječnja 2014. godine, donijelo Odluku da se referendum u ovom trenutku neće provoditi među članovima SPH već ćemo pričekati rezultate referenduma u ostalim granama kao i odluke, razvoj situacije oko donošenja novog Zakona o radu te odluku sindikalnih središnjica o tome kada, na koji način i kako će se provoditi mogući generalni štrajk. Nakon dostavljenih rezultata referenduma, po potrebi ćemo provesti anketu među članstvom o spremnosti i želji za sudjelovanjem u generalnom štrajku te ovisno o rezultatima ankete donijeti odluku o priključivanju generalnom štrajku ili ne.

Iako izmjene Zakona o radu koje su sporne za sindikate u ovom trenutku možda izravno ne dotiču  zaposlene u državnim službama, mišljenja smo da bi one s vremenom imale utjecaj na položaj zaposlenih u državnim i javnim službama.

Zbog svega navedenog, smatramo da bi, ukoliko sindikalne središnjice donesu odluku i procjene da je štrajk nužan, bilo  dobro da se djelatnici državnih službi solidariziraju s ostalim granama i priključe generalnom štrajku.

Ipak, nadamo se da će razum prevladati i da će se iznaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane, osobito zajamčiti prava radnika koja se trenutnim prijedlogom žele smanjiti, a koji su povod za provođenje generalnom štrajku. 

S poštovanjem, 
Predsjednik SPH

PODIJELI