Blog

Potpisivanje Dodatka II Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Obavijest o potpisanom Dodatku II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Poštovani,

kao što smo vas i izvijestili u dopisu o aktualnoj problematici i pregovorima o Dodatku II Kolektivnom ugovoru, danas, 10. prosinca 2013. godine predstavnici pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi potpisali su Dodatak II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Navedenim Dodatkom II Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nastavlja se primjenjivati u istom opsegu kao i Kolektivni ugovor iz 2012. godine i važeći iz 2013. godine unatoč daljnjem padu BDP-a i povećanju deficita.

Ono što je bitno istaknuti jest, za razliku od dosadašnjih odredbi, u pregovorima koji su trajali nekoliko mjeseci ugovoren je mehanizam automatskog vraćanja svih prava i odredbi iz Kolektivnog ugovora u trenutku pozitivnog rasta bruto domaćeg proizvoda tri uzastopna tromjesečja (dovoljan je bilo koji rast pa i 0,01%) i smanjenja deficita proračuna RH na ispod 3% (obveza koju će RH morati ispuniti sukladno obvezama prema Europskoj uniji i ESB – Europskom stabilizacijskom mehanizmu).

Do tog trenutka ostaje na snazi neisplata božićnice i regresa, visina dnevnice i terenskog dodatka od 150 kuna te visina osnovice jubilarne nagrade u visini od 500 kuna za svakih navršenih 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 i 45 godina neprekinute službe (koja se onda množi s koeficijentom ovisno o godinama sukladno odredbi Kol. ugovora).

Naglašavamo da su potpisivanjem Dodatka II zadržana sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora, a pored toga ispregovarane su dodatne obveze Vlade RH kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje položaja državnih službenika i namještenika:

– NEMA OTPUŠTANJA U DRŽAVNOJ SLUŽBI – smanjivanje broja državnih službenika i namještenika isključivo kroz prirodan odljev (tzv. 2:1 – na dva otišla u mirovinu 1 novozaposleni) s tim da smatramo kako u MUP-u taj princip mora biti ograničen obzirom na manjak policijskih službenika i ostalih zaposlenih,
– NESMANJIVANJE MASE PLAĆA U 2014. GODINI donošenjem Zakona o plaćama u javnom sektoru i pripadajućih uredbi – prema sadašnjem prijedlogu svi zaposleni bi trebali biti prevedeni u koeficijent najbliži njihovom sadašnjem – obzirom na odredbu o nesmanjivanju ukupne mase plaća prilikom daljnjih pregovora borit ćemo se i za korekcije naviše za pojedine «potplaćene» kategorije radnih mjesta u MUP-u, jer uz prirodni odljev moglo bi ostati mjesta i za te korekcije,
– obveza utvrđivanja zaštitnih mehanizama ako bi došlo do «outsourcinga» u državnim službama – za MUP ćemo tražiti poštivanje sigurnosnog aspekta i isplativosti, a da se outsourcing u državnim službama provede kroz tvrtke u 100% državnom vlasništvu (poput AKD-a) a ne privatizacijom,
– unatoč već prije iskazanoj namjeri Vlade RH da se sve mirovine po posebnim propisima ukinu i reguliraju općim mirovinskim propisom – propisana je obveza izrade zasebnog propisa za policijske službenike i pravosudne policajce u čiju će izradu biti uključeni i predstavnici SPH.

Napominjemo da su Dodatak II Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, nešto prije nas, potpisali predstavnici dijela reprezentativnih sindikata javnih službi, te će isti i tamo stupiti na snagu s istim odredbama o božićnici, regresu, terenskom, dnevnici i «jubilarki».

Ono što želimo naglasiti, a što je mučilo mnoge naše članove zadnjih mjeseci, potpisivanjem Dodatka II postignuto je sljedeće:

– nema otpuštanja državnih službenika – postignut cilj očuvanja radnih mjesta,
– nema smanjenja mase plaća u 2014. što praktički znači da nema niti smanjenja plaća – kružile su razne priče i dezinformacije – npr. da plaće idu 10% dolje s 1.1.2014. te da se ukida prijevoz – ne neće,
– osiguranje zasebnog propisa o mirovinama policijskih službenika po povoljnijim uvjetima u odnosu na ostale zaposlene,
– obveza uvođenja zaštitnih mehanizama i ograničavanje «outsourcinga» – moramo misliti i na one koji imaju najniže plaće i realno prava – namještenicima.

Na kraju naglašavamo da je odluku o potpisivanju bilo jako teško donijeti jer kao sindikat uvijek smo se borili za poboljšanje prava, ali situacija je takva – sada se moramo boriti da prava ostanu na trenutnoj razini – Dodatkom bi se to trebalo postići.

Alternativa nepotpisivanju je bila donošenje zakona o uskrati prava (to je npr. Vlada RH učinila prošle godine u javnim službama), mogućnost otkazivanja Kolektivnog ugovora (a svi znamo što nam on donosi), otpuštanja i daljnja smanjenja plaća na koja ne bi mogli utjecati jer uredbe koje reguliraju koeficijente donosi Vlada RH (oni nisu predmet pregovora). Međutim, potpisivanjem je to izbjegnuto uz istodobno ugovaranje dodatnih obveza i mehanizama kako bi se trenutna prava iz Kolektivnog ugovora održala do konačnog porasta BDP-a i automatskog vraćanja prava na božićnicu i regres bez potrebe za dodatnim pregovorima. 

U pitanju su bile plaće, radna mjesta i kolektivni ugovor – nakon konzultacija sa svim glavnim sindikalnim podružnicama SPH je donio odluku da se PLAĆE, RADNA MJESTA I KOLEKTIVNI UGOVOR MORAJU SAČUVATI. To smo danas učinili, ovim potpisom, a i u buduće to će nam biti prioritet.


S poštovanjem, 

Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

535 10.12.2013 članovi i povjerenici – Potpisivanje Dodatka II KU – obavijest.pdf
10.12.2013. Dodatak II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.pdf

Autor slike: Robert Anic/PIXSELL

PODIJELI