Blog

Sastanak predstavnika MUP-a i reprezentativnih sindikata koji djeluju unutar MUP-a

Poštovani,

u cijelosti vam prenosimo priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova o održanom sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata i MUP-a:

“Sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata koji djeluju u Ministarstvu unutarnjih poslova s predstavnicima Ministarstva, održan je u srijedu, 27. studenoga, a na njemu su razmatrana pitanja od zajedničkog interesa.
Tom prilikom, pored pitanja kvalitetnijeg rješavanja pojedinih odredbi Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, razmijenjene su informacije vezane uz Nacrt prijedloga Zakona o plaćama u javnom sektoru te su razmotrena druga pitanja od interesa sindikata.
Predstavnici sindikata poseban su interes iskazali o pitanju budućih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova u vezi s planiranom reorganizacijom, osobito u pogledu njihovog utjecaja na radno-pravni status zaposlenika.
Ove aktivnosti usmjerene su funkcionalnijoj organizaciji sustava, tako da se umjesto dosadašnjih 20 policijskih uprava ustroji manji broj teritorijalno okrupnjenih policijskih uprava, dok bi umjesto sjedišta dosadašnjih policijskih uprava bili ustrojeni županijski policijski centri.
Također, zadržao bi se sadašnji ustrojstveni oblik „policijska postaja“, dok će se njihov budući broj utvrditi u odgovarajućoj fazi izrade Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova. Planiranom reformom smanjit će se broj ustrojstvenih jedinica, a samim tim i broj rukovodećih radnih mjesta u korist izvršiteljskih. Pritom se neće stvarati višak zaposlenika koji bi se usmjerio u postupak stavljanja na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, već će se zaposlenici s rukovodećih, ali i drugih radnih mjesta koja se ukidaju, rasporediti sukladno svojim kompetencijama.
Predstavnici sindikata i Ministarstva zajedničkog su stava da će se u provedbi reforme posebna pažnja pokloniti statusnim pitanjima zaposlenika te njihovim stečenim pravima, a u svrhu zaštite njihovih prava sindikatima će se pružati pravodobne informacije i omogućiti izravno sudjelovanje u pronalaženju odgovarajućih rješenja.
Cijeli proces odvijat će se prema dinamici koja je potrebna za uspostavu organizacije koja će omogućiti povećanje učinkovitosti sustava, kao i motiviranost policijskih službenika i drugih zaposlenika Ministarstva.”

Ovim putem napominjemo kako se radi o procesu koji je tek započeo u kojem će trebati aktivno sudjelovati predstavnici reprezentativnih sindikata. Također, napominjemo da su informacije kako će novi ustroj zaživjeti s 1.1.2014., a koje su se pojavile kod dijela zaposlenika MUP-a preuranjene, jer sam postupak, i da se želi napraviti, ne može biti kvalitetno odrađen u mjesec dana.

O svemu ćemo vas pravovremeno obavještavati uz napomenu kako će sindikati tražiti i informacije s terena. Cilj će nam biti zaštita položaja zaposlenika MUP-a te ćemo, kada zaprimimo konkretne prijedloge, zatražiti i vašu pomoć.

S poštovanjem,

Predsjednik SPH

PODIJELI