Blog

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

_x000D_
Priopćenje Vlade RH o potpisanom Kolektivnom ugovoru o državnim službenicima i namještenicima._x000D_
(www.vlada.hr, 3. kolovoza 2013. godine) „Drago mi je da smo vrlo brzo postigli sporazum“, rekao je danas u Banskim dvorima ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić na potpisivanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Dodatka I. Kolektivnom ugovoru. U ime Vlade Kolektivni ugovor i Dodatak potpisao je ministar Mrsić, a u ime sindikata predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar.
_x000D_
Izmjenama potpisanog ugovora i njegovog dodatka uskladila su se prava državnih službenika i namještenika s pravima službenika i namještenika u javnim službama, koja su povoljnije uređena Temeljnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama. „Drago mi je da se socijalni dijalog, koji je bio u početku malo usporen, odvija vrlo dobro. To je dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji i da imamo razumne sudionike i s jedne i druge strane. Vlada će i ubuduće pregovarati i razgovarati, sve će biti na stolu, neće biti nikakvih tajnih dogovora ili osobnih sastanaka. Sve što imamo za reći jedni drugima ćemo reći za ovim stolom“, rekao je ministar Mrsić. Dodao je da Vladu i tri reprezentativna sindikata uskoro očekuju pregovori oko isplate božićnica i regresa za 2014. godinu te da se nada da će se i taj dogovor vrlo brzo postići.
_x000D_
Govoreći u ime sindikata, Boris Pleša kazao je da su se ovim potpisom terminološki uskladile sve odredbe Kolektivnog ugovora za javne službe i Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. „Nama kao reprezentativnim sindikatima u državnim službama važno je naglasiti da je, osim terminološke usklađenosti s temeljnim ugovorom javnih službi, potrebno da primjena bude istovremena, jer sad imamo situaciju da u nekim područjima javnih službi još nisu usklađeni temeljni kolektivni i granski ugovori, pa se isplaćuju putni troškovi drugačije nego što se ovdje dogovori“, zaključio je predsjednik sindikata Pleša. _x000D_
 
PODIJELI