Blog

Reakcija SPH na, nažalost, još jedno ubojstvo policijskog službenika

_x000D_
U nastavku objavljujemo priopćenje SPH na, nažalost, još jedno ubojstvo policijskog službenika u obavljanju službe._x000D_

U R E D N I Š T V I M A 
POLITIČKO-INFORMATIVNIH LISTOVA, RADIJA I TELEVIZIJE

–  Č L A N O V I M A    S P H  – 

–  P O V J E R E N I C I M A    S P H  –

–  S V I M A  – 

Poštovani,

Sindikat Policije Hrvatske još jednom (do kada ???) mora reagirati na brutalno ubojstvo policajca i ranjavanje njegovog kolege u Kijevu, dok su obavljali svoj posao – odazvali se pozivu radi obiteljskog nasilja i krenuli zaštititi osobu koja je nasilje prijavila. Još jednom postavljamo pitanje: koliko je ranjenih i mrtvih policajaca potrebno da bi se nešto konačno pokrenulo na bolje?

SPH je uvijek tvrdio a i sada to čini, da Hrvatska nema viška, dapače, da je premalo policajaca, a što dokazuje i ovaj posljednji nemili slučaj u kojem je na intervenciju ZBOG nedostatka policijskih službenika upućen GRANIČNI POLICAJAC. Istovremeno, zbog «nedostatka sredstava», stotine osoba koji su završili policijsko obrazovanje čeka više od godine dana da se zaposli.

Također, činjenica  je da su policajci loše opremljeni, nedovoljno obučeni, a da su premalo plaćeni ne treba posebno obrazlagati.

Na inicijativu SPH za promjenom zakona i strožim kaznama za napadače na policajce reagiralo se uvijek presporo i nedovoljno efikasno, a od strožeg zakona nema nikakve koristi ako pravosuđe dosuđuje minimalne kazne umjesto maksimalnih. Ljudska prava i demokratske slobode lijepo izgledaju kada njihovo kršenje i posljedice snosi netko drugi. Smrtna kazna je ukinuta u cijeloj demokratskoj Europi, jer i ubojice i kriminalci imaju «pravo na drugu šansu». Imaju pravo na civilizirani postupak, pravo na odvjetnika, pravo na pošteno suđenje, pravo na olakotne okolnosti,  pravo na «humani» boravak u zatvoru koji podrazumijeva gotovo hotelski smje��taj, pravo na sva moguća prava koja žrtva nije imala.

Žrtva nema pravo na civilizirani postupak, nema pravo na odvjetnika, nema pravo na olakotne okolnosti i na pošteno suđenje, ali ima «pravo» na smrtnu kaznu od strane onih koji na takvu kaznu ne mogu biti osuđeni jer je zakon takav kakav je, a primjenjuje se kako se primjenjuje, odnosno, onako kako ne bi trebalo. Poštujemo sudsku vlast i njezinu neovisnost, ali bi ta vlast i neovisnost trebala biti u službi društva i građana i njihove zaštite, a osobito zaštite onih koji društvo i građane štite i čuvaju.

Gdje su prava žrtve i tko će ih zaštititi? Kada će svi građani imati ista prava?

Očito je, nemamo svi ista i zajamčena prava. Veća prava od običnih građana koji uredno plaćaju poreze i poštuju zakone i propise imaju kriminalci, ubojice, silovatelji i pedofili.

Jasno i precizno, Sindikat policije Hrvatske mnogo puta do sada zatražio je nakon ubojstva policajca hitne izmjene svih zakona koji kriminalcima daju veća prava nego običnim građanima, uz upozorenje da će kriminalci, ako nekažnjeno budu mogli ubijati policajce tim lakše to činiti i običnim građanima. Povećanje kriminaliteta svih oblika pokazuje da smo, nažalost, bili u pravu. No još žalosnije je da na naša upozorenja NITKO od prozvanih nije reagirao, niti je bilo što učinjeno da se ovakva katastrofalna situacija promijeni na bolje. Nejasno je što se još mora dogoditi da netko konačno reagira i da se učini nešto dok ne bude prekasno.

Činjenica je da su policajci nedostatno osposobljeni za stresne i pogibeljne situacije, da se na intervencije odlazi nepripremljeno (pa tako «obična» intervencija smirivanja nasilnika u kući može završiti smrću i ranjavanjem policajaca koji na tu intervenciju idu, njegovim zapaljivanjem i svim drugim normalnom čovjeku teško zamislivim užasima). Činjenica je i da su policijski propisi koji reguliraju uporabu sredstava prisile manjkavi. Ti propisi moraju biti pisani od strane osoba koje su stvarno radile policijski posao i koje su stvarno bile na intervenciji ovakvog tipa.

Svugdje u svijetu policajci nose osobno naoružanje s metkom u cijevi, radi brže reakcije. No, zakoni fizike neumoljivi su pa jasno kažu da je sila AKCIJE UVIJEK BRŽA od REAKCIJE. Dakle, u slučaju napada, uvijek brže reagira napadač a napadnuti je uvijek u inferioran i životno ugrožen.

Brža i efikasnija reakcija moguća je samo neprestanim i kvalitetnim treningom policajaca, no takvih, redovnih i kvalitetnih treninga, kod nas, nažalost gotovo nema.

Netko je procijenio da je dva puta na godinu dvadesetak ispaljenih metaka sasvim dovoljno za «utreniranost» i «osposobljenost» za životno opasne situacije, pa je stradavanje policajaca u službi sasvim logična posljedica. I događat će se i dalje, ako se nešto ne promijeni i Ministarstvo ne izbori za dostatna sredstva za opremanje i obuku policijskih službenika, mi kao Sindikat u tome ćemo uvijek dati potporu, ne samo potporu već će to uvijek biti jedan od naših temeljenih ciljeva.

Stoga, Sindikat policije Hrvatske ZAHTIJEVA hitnu izmjenu svih propisa koji reguliraju policijsko postupanje, uključivanje u izradu istih stručnih osoba (kojih u MUP-u ima no često ne mogu doći do izražaja zbog «sposobnijih») te iako smatramo da je jedina primjerena kazna za ubojstvo policajca SMRTNA KAZNA – svjesni europskih ograničenja o zabrani smrtne kazne – tražimo uvođenje kazne DOŽIVOTNOG ZATVORA ZA UBOJSTVO POLICIJSKOG SLUŽBENIKA.

Također, zahtijevamo da se u najkraćem roku zaposle stotine policijskih vježbenika koji su na čekanju, ispune obećanja o opremanju svih policijskih službenika sprejevima s nadražujućim sredstvima te da se sve policijske patrole opreme s elektro-šokerima i električnim «teaserima». I ono što je najvažnije tražimo da se utvrdi tko je kriv i odgovara onaj koji je odgovoran da su na intervenciju obiteljskog nasilja poslani granični policajci.

Ujedno, najavljujemo da ćemo kao Sindikat u okviru europskih udruženja policijskih sindikata boriti se za to da i Europa shvati da su se okolnosti promijenile te da ideali koji su vodili ka zabrani smrtne kazne više ne vrijede, okolnosti su se promijenile – u SAD-u su to shvatili vrijeme je i da mi to shvatimo.

S poštovanjem, 


Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

Obitelji, kolegama i prijateljima stradalog kolege A.G. izražavamo najdublju sućut,

dok kolegi J.G. želimo brz i uspješan oporavak!

SINDIKAT POLICIJE HRVATSKE

PODIJELI